Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Da li ste nekada bez znanja voljene osobe uzeli njegov/njen telefon i pregledali poruke?

Preuzmite sliku

Povjerenje je osnova svake veze. Ako ga nema – nema ni stabilnog odnosa!

Listanje poruka na telefonu ili pregledanje e-maila voljene osobe je klasičan primjer nepovjerenja. A da li je i u kojim slučajevima opravdano uzimanje telefona partnera/partnerice bez njenog znanja?

Vjerovatno ćete pomisliti da bi takvo ponašanje moglo označiti kraj ljubavne veze.

Najnovija istraživanja ipak pokazuju da više od polovine osoba koje su u sretnoj vezi (pa čak i braku) s vremena na vrijeme prelista poruke na telefonu svog voljenog. Takođe, te iste osobe priznaju da njihova namjera nije utvrđivanje nev,ersta ili bilo šta slično, već jednostavno radoznalost. Osim toga one same kažu kako sasvim realno očekuju da i njihov partner radi isto.

 • Iznenadiće vas i činjenica da su muškarci oni koji više “njuškaju” po teleofnima svojih ljepših polovina. Obično biraju vrijeme kada je djevojka u kupatilu ili kada zaspi noću, da na miru pregledaju njene konverzacije sa drugim ljudima. I mada oni ne traže dokaze da se osoba dopisuje sa drugim muškarcima i samim tim ugrožava njihovu vezu, znatiželja poput ove može tvrde stručni psiholozi zaista da poljulja jednu vezu, ako bude otkrivena.

  Šta može da vas navede da “njuškate”?

  Prije svega, ako ste već jednom doživjeli nevjerstvo, uvijek će u vama postojati taj mali crv sumnje. Ako vas je bivši partner varao, trebaće mnogo truda i vremena da naučite kako nekom ponovo u potpunosti da vjerujete. Što je sasvim razumljivo.

  S druge strane, ovom aktivnošću bave se osobe koje imaju nisko samopouzdanje. Ako partner,na primjer, ima dobar dio ženskih prijatelja ili zgodne koleginice na poslu za koje znate, vrlo je vjerovatno da ćete htjeti da otkrijete kako sa njima komunicira.

 • Kako odoljeti iskušenju?

  Naime, ako nekad dođete u priliku da pročitate poruke svog voljenog, prvo što treba sebi da postavite je pitanje – zašto to radim? Da li postoji razlog da sumnjate u svoju voljenu osobu? Ako postoji, to se svakako ne rješava čitanjem njegovih poruka sa drugim ljudima.

  Komunikacija je najvažnija, jer ona dovodi do porasta povjerenja među partnerima. Najgore što može da vam se dogodi je da pogrešno protumačite poruke koje ste pročitali i da izazovete svađu pa čak i raskid zbog nepromišljenosti.

  Imajte na umu, ako neko ne zaslužuje vaše povjerenje, onda sa tom osobom i ne treba da budete u vezi. (zenski,agazin.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,