Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Da li smo cijeli život pogrešno kuhali čaj? Stručnjaci otkrivaju šta ne treba raditi prilikom pripreme čaja

Preuzmite sliku

Kuhanje čaja je bar prosto, stavite vodu na ringlu, sačekate da provri i dodate čaj po želji… E, pa, tu grdno griješite, bar tako tvrde engleski eksperti za čaj.

Naime, profesionalni tester hrane i pića, Martin Izark je izavao pravi haos na internetu kada je izjavio da je ogromna greška koristiti ključalu vodu u pripremi čaja.

“Vrijeme je da razotkrijemo mit o ključaloj vodi. Previše vruća voda ubija najvažnije sastojke čaja, i ostaje vam samo jak ukus suhog, osiromašenog tanina. Ako kesice čaja ostavite predugo u proključaloj vodi, čaj će imati ukus kao voda iz kupusa”, rekao je Izark.

 • On napominje da bi idealna temperatura vode trebalo da bude oko 80 stepeni Celzijusa.

  Sa njim se slaže i Edward Esler, vlasnik prodavnice čaja, koji kaže da prosto nije istina da vam je potrebna prolkjučala voda za pripremu, kao i da mnoge vrste čaja imaju bolji ukus sa vodom na malo nižim temperaturama.

  Na primjer, savršena temperatura vode za pripremu zelenog čaja je između 50 i 65 stepeni Celzijusa.

  A ako niste sigurni kako da dođete do idealne temperature od 80 stepeni, eksperti predlažu korišćenje hladne vode – u prosjeku na svakih 10 odsto dodate hladne vode, vruća voda se ohladi za desetak stepeni. (objektiv.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,