Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Da li nasilne video igre stvarno izazivaju agresivno ponašanje?

Preuzmite sliku

Tvrdnje da nasilne igrice utiču da se mladi ponašaju agresivnije su se mogle čuti još od početka razvoja industrije video igara krajem ’70-ih.

Prema ovoj teoriji, kada ljudi konzumiraju sadržaje pune nasilja, bilo da se radi o igricama, filmovima ili knjigama, njihova psiha se mijenja i postoji velika šansa da će i sami postati nasilni, piše Reaserch Digest.

Mada postoje studije koje donekle potvrđuju ovu tezu, većina psihologa dovodi u pitanje otkrivene dokaze, a mnogi od njih su došli do potpuno suprotnih rezultata. Naučno istraživanje objavljeno 15. februara u jednom prestižnom žurnalu, na primjer, nije pronašlo kauzalnu vezu između ova dva fenomena, što znači da koliko god da trošite vremena na igranje nasilnih igrica, nećete naprasno postati agresivniji.

Autori studije smatraju da su raniji istraživači pravili grešku jer su pitali same učesnike eksperimenta koliko su bili agresivni u određenom periodu, a svi znamo da djeca, ali i odrasli uostalom, ponekad vole da se našale na račun figura od autoriteta i ne daju im uvijek istinite odgovore.

Novo istraživanje nema takvih falinki. Izvršena je nezavisna analiza ponašanja hiljadu tinejdžera, a istraživači su ih samo pitali koje su video igrice igrali u datom periodu. Kada su dobili tražene podatke, različitim statističkim tehnikama su pokušali da pronađu vezu između igranja nasilnih igrica i agresivnog ponašanja, ali im to nije pošlo za rukom.

Oni su takođe otkrili da 68% dječaka od 14. i 15. godina igra igrice. Zanimljivo je da su otkrili da to radi i gotovo polovina osoba ženskog pola istog uzrasta, a budući da je stopa nasilnih incidenata kod djevojčica značajno manja nego kod dječaka, može se zaključiti i samo na osnovu tih podataka da nešto nije u redu sa tvrdnjom da nasilne igrice izazivaju agresiju. (citymagazine.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,