Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Da li je sigurno koristiti hijaluronsku kiselinu tokom trudnoće?

Preuzmite sliku

Hijaluronska kiselina je ‘it’ beauty sastojak trenutno. Prošećite bilo kojim prolazom za njegu kože ili pregledajte bilo koju web stranicu za ljepotu — nećete je propustiti.

Sastojak se jako reklamira kao lagan, ali efikasan hidratantni agens koji ima sposobnost da zadrži do 1000 puta svoju težinu u vodi. Zbog toga je ključno nanijeti bilo koji serum na vlažnu, blago vlažnu kožu. Kada se sadržaj hijaluronske kiseline u koži poveća, ona potiče okruženje za razvoj kolagena, podstičući tako proces protiv starenja, tvrde dermatolozi iz Advanced Dermatology.

Iako zvuči kao da je napravljena u laboratoriji, hijaluronska kiselina se zapravo prirodno proizvodi u ljudskom tijelu. Najveće količine nalaze se u vašoj koži, vezivnom tkivu i očima, što omogućava vlažne i podmazane zglobove i tkiva, prema Healthlineu. Uprkos činjenici da je hijaluronska kiselina prirodni sastojak, važno je uzeti u obzir sve što stavljate ili u svom tijelu dok ste trudni, piše The List.

Na kraju krajeva, lista stvari koje treba i ne treba raditi je svakako duga i ona uključuje ne samo proizvode, već i aktivnosti i hranu.  Ali možete li u svoju rutinu dodati ovaj popularni sastojak koji voli kožu? Iako biste uvijek trebali provjeriti sa svojim doktorom, prenosi Tuzlanski.ba.

Hijaluronska kiselina se smatra sigurnom za trudnoću

Trudnice i dojilje mogu se osjećati dobro kada koriste hijaluronsku kiselinu kao siguran i efikasan hidratant. Rachel Nazarian, certificirani dermatolog u Schweiger Dermatology Group u New Yorku, rekla je za Very Well Family: “To je potpuno sigurna i prirodna supstanca.” Dodala je: “Može se koristiti lokalno za privremeno poboljšanje vlažnosti kože – bez ikakve brige o oštećenju fetusa, ili čak predoziranja. Sigurno je u velikim količinama!”

Štaviše, Harvardska medicinska studija pokazala je da je hijaluronska kiselina idealna za osjetljivu kožu i često je hipoalergena. Mogla bi biti savršena nježna hidratantna krema za one koji vide nagle promjene zbog hormona ili stresa. Proces starenja ne prestaje kada ste trudni, kao ni izlaganje suncu, što umanjuje prirodnu proizvodnju hijaluronske kiseline u našoj koži, prema Very Well Family. Imajući to na umu, trudnice bi trebale nadoknaditi izgubljeno i spriječiti daljnja oštećenja kože serumom ili hidratantnom kremom koja uključuje ovaj čudesni sastojak.

Kada to učinite, možete uživati ​​u hidratantnim rezultatima najpopularnijeg prirodnog rješenja za njegu kože koji prkose starenju. Pokazalo se da je hijaluronska kiselina potpuno bezbjedna za upotrebu tokom trudnoće. Međutim, sa svakim novim sastojkom koji uvedete, uvijek prvo trebate podijeliti ono što koristite sa svojim ljekarom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje