Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Da li će se žestoko alkoholno piće promijeniti ako dugo stoji otvoreno?

Preuzmite sliku

Neovisno o situaciji, često se događa da nam nakon proslave ili bilo koje druge prigode u domu ostane otvorenih boca alkoholnih pića.

Napici poput gaziranog soka, vina i piva u tim se situacijama mogu pokvariti, stoga se slično mora dogoditi i s jakim alkoholnim pićima, zar ne? Srećom, to nije slučaj!

Za razliku od vina, koje može razviti čudan okus ako dugo stoji na polici ili u podrumu, žestoka alkoholna pića potpuno su sigurna u ovim situacijama. Drugim riječima, jednom kada spremite bocu alkohola, njezin sadržaj se (nikada) neće pokvariti.

No, budući da nema smisla kupovati alkohol kako bi ga držali spremljenog, pravo pitanje glasi – koliko dugo možemo čuvati otvorenu bocu alkoholnog pića? Industrija alkoholnih pića preporučuje da bacite sve boce koje su otvorene duže od 6 do 8 mjeseci, no većina se slaže kako otvorene boce možete čuvati i do jedne godine.

Šta se događa nakon tog perioda?

Iako alkoholna pića službeno nemaju rok trajanja, nakon jedne godine alkohol će početi isparavati, pogotovo ako bocu držite na toplom. Iako će sva “zabava” nestati iz boce, njen sadržaj i dalje je pitak (iako će imati pomalo bljutav okus). Stoga ako imate bocu skupog alkoholnog pića, jednom kada je u otvorite pobrinite se da njen sadržaj popijete kroz jednu godinu kako ne bi ostali bez pravog okusa, piše portal Fini recepti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje