Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Da li biste vi zapalili cigaretu iz ovakvog pakovanja?

cigare australija3
Preuzmite sliku

Australija je od danas prva zemlja u svijetu u kojoj će se sve cigarete prodavati u istim pakovanjima, bez logotipa proizvođača.

cigare australija3Sve kutije cigareta izgledat će isto, bit će maslinastozelene boje, a na njima će biti fotografije koje oslikavaju posljedice koje pušenje ostavlja na zdravlje.

Zakon koji propisuje takav izgled pakovanja cigareta usvojen je prošle godine. Nakon toga su se neke od najvećih svjetskih duhanskih kompanija borile protiv njegove primjene, ali mu je Ustavni sud Australije ipak dao zeleno svjetolo.

Pored zabrane logotipa, zakonom se zabranjuje i korištenje audio i video reklama cigareta, bilo kavih fotografija koje promovišu duhanske brendove, kao i promotivni tekst. Na pakovanjima cigareta će se naći tekst koji upozorava na štetnost pušenja po zdravlje, a on će zauzimati 85 posto ambalaže.

Fotografije koje će se naći na kutijama cigarate prikazuju ono što se može desiti pušačima: rak jezika i usne šupljine, rak pluća, bolesti vaskularnog sistema, rane na pojedinim dijelovima tijela…

cigare australija1

Ovo je do sada najdrastičnija mjera upozorenja na štetnost koju cigarete imaju po ljudsko zdravlje. Australija je inače zemlja u kojoj je procenat pušača jedan od najnižih u svijeti, a ove mjere bi trebale doprinijeti još manjem broju pušača.

cigare australija

Vlada Australije se nada da će ovim mjerama odvratiti mlade ljude od pušenja. Inače, istraživanja su pokazala da, ako ljudi ne počnu puštiti do 26. godine, u 99 posto slučajeva neće početi ni kasnije.

Tuzlanski.ba / Klix.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: