Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Cvijet koji u vazi dugo izgleda lijepo i svježe

Preuzmite sliku

Proljeće koje uskoro stiže, sa sobom će donijeti i puno rascvjetanog cvijeća, među kojim i frezije, omiljene lukovice pogodne za rez i čest ukras u vazama, piše Zadovoljna.hr.

Frezija je zeljasta biljka koja se razmnožava lukovicama. Kada ćemo posaditi lukovice ovisi o tome kada želimo da biljka cvjeta. Za cvjetanje u februaru i martu lukovice treba saditi u septembru i oktobru, za cvjetanje u martu i i aprilu sade se u novembru i decembru, za cvjetanje u augustu sadi se u aprilu, a u junu se sadi ako želimo da frezija cvjeta u decembru.

 • Želimo li freziju posaditi već u apriluu na otvorenom, treba pripaziti da su lukovice zaista “vanjske frezije” jer se u suprotnom, koristimo li obične frezije, može dogoditi da uzgoj ne uspije. S obzirom na to da je frezija pogodna i omiljena za rez, najbolje ju je saditi na miješanoj gredici.

  Frezija je pogodna kao rezano cvijeće jer se njeni cvjetovi dugo održavaju u vodi. Uglavnom se na jednoj stabljici uvijek istodobno nalaze već sasvim otvoreni cvjetovi zajedno s pupoljcima zbog čega frezija u vazi dugo izgleda svježe i lijepo.

  Nadzemno stablo ovoga cvijeta porijeklom iz Južne Afrike visoko je 30 do 40 centimetara. Listovi su uski, šiljasti i zeleni, a cvjetovi žuti i žućkastoljubičasti, raspoređeni u cvatu s jedne strane stabljike te ugodnog mirisa. Za cvjetove je često neophodno postaviti potporu da se ne bi povijali.

  Ljupka frezija nježne boje čest je izbor za uskršnje stolne aranžmane. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,