Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Čuvena baklava iz Gaziantepa na bajramskim trpezama širom svijeta (FOTO)

Preuzmite sliku

Čuvena baklava iz turskog grada Gaziantepa, koji je uvršten na Mrežu kreativnih gradova UNESCO-a i ovog Bajrama će se naći na trpezama širom svijeta.

U Gaziantepu su majstori baklave već počeli pripreme za Ramazanski bajram i produžili radno vrijeme sa osam na 12 sati, te angažirali i dodatnu radnu snagu, kako bi baklave bile gotove na vrijeme.

Ranije se baklava slala širom Turske, a od ove godine počele su stizati i narudžbe iz inostranstva.

Proizvođači koji rade na ekstremno visokim temperaturama zraka, ovu nadaleko poznatu slasticu će slati u zemlje Bliskog istoka, ali i evropske zemlje.

Levent Aktas, član Upravnog odbora kompanije Ayintap Baklava, kazao je kako su majstori povećali proizvodnju za vrijeme ramazana, odabranog mjeseca za muslimane.

“Baklavu šaljemo u sve dijelove Turske. Kada je riječ o inostranstvu šaljemo u Katar, Saudijsku Arabiju, Njemačku, ali i u SAD. Ukratko, baklava se šalje u sve dijelove dokle se može poslati kargom”, rekao je Aktas.

Prema njegovim riječima, ono po čemu se baklava iz Gaziantepa razlikuje od drugih jesu pistacije, kvalitet ulja i debljina jufke.

Baklava-majstor Burhan Cagdas kazao je kako spremanje ove poslastice iziskuje veliku pažnju i spretnost. Cagdas je dodao kako je potražnja za baklavom tokom bajrama veća.

“U proizvodnom pogonu smo uveli dodatne smjene, majstori rade bez prestanka. Kako se približava Bajram sve je više posla”, rekao je Cagdas. Podsjetio je da je recept po kojem se pravi ova baklava isti već nekoliko stoljeća.

“Ne može se mijenjati omjer pistacija, ulja i brašna. Ulje koje koristimo i miris pistacija su važne karakteristike naše baklave”, rekao je Cagdas koji je dodao kako i ulje uzimaju samo u određenim vremenskim periodima i sa određenog područja. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,