Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ćutanje je zlato: Sedam stvari koje treba zadržati samo za sebe

Preuzmite sliku

Istraživač istočnjačke kulture Vjaceslav Ruzov u ovom članku razmatra iskustva indijskih mudraca. On govori o tome što je tajna i što zapravo ne treba širiti u javnost.

Ovaj svijet, mada je zasnovan na istini, ipak zahtijeva izbalansiranost, zato nas mudraci upozoravaju na to da postoje neke stvari koje je bolje držati u tajnosti. Tajna je prisutna i u Apsolutnoj Istini, zato i u našem materijalnom svijetu također postoji tajanstvenost, koja je često postala dio kulture. Razglašavati prije vremena neke tajne, isto je pogubno kao ne govoriti u pravo vrijeme o Apsolutnoj Istini.

Sve ima svoje vrijeme

Postoji vrijeme potpune otvorenosti, a postoji i vrijeme zagonetki i tajni. Kulturan čovjek zna kako se treba ponašati u jednoj ili drugoj situaciji. Jednom riječju, tajna – to nije laž, to je jedan od aspekata kulturnog ponašanja.

1. Prvo što ne treba širiti – to su svoji dugoročni planovi

Šutite do tada dok se ti planovi ne ostvare. Bilo koje naše ideje ne samo da nisu idealne, već u njima postoje mnoge slabe točke, po kojima ako se udari – sve može biti uništeno.

2. Drugo, ne treba dijeliti tajnu o svom dobrotvornom djelu

Dobro djelo je rijetkost u ovom svijetu, zato se treba čuvati kao zjenica oka.Ne veličajte sebe zbog dobrih djela. Takav stav može brzo dovesti do gordosti, a to nije dobra osobina, zar ne?

3. Treće, ne treba iznositi u javnost svoj asketizam

Ne treba svuda govoriti o svojim ograničenjima u prehrani, spavanju, seksualnim odnosima, i tako dalje. Fizička askeza donosi korist samo ako je u skladu s emocionalnom komponentom.

4.Četvrto o čemu treba šutiti – to je o svojoj hrabrosti, junaštvu

Da, to je veliko djelo ali nam je ono dano kao ispit od Boga. Svi mi se suočavamo s raznim ispitima svakodnevno. Nekome se daju vanjska iskušenja, nekome unutarnja. Vanjska iskušenja se vide, zato za njih ljudi dobivaju nagrade, a prevladavanje unutarnjih iskušenja nitko ne primjećuje, zato se i nikakve nagrade za njih ne dodjeljuju. Zbog toga mudraci savjetuju herojima vanjske pobjede da iskažu svoje poštovanje prema herojima unutarnjih borbi i da se ne hvale svojim postignućima.

5. Peto što ne treba širiti – to je o svojoj duhovnoj prosvijetljenosti

Ona je samo tvoja i nitko joj se ne treba posvetiti. Otkrijte je drugima samo u slučaju kada je ona zaista neophodna ne samo vama, nego i okruženju.

6. Ono što posebno ne treba dijeliti s drugima, to su vaši kućni sukobi i porodični život

Zapamtite: što manje pričate o problemima u svojoj obitelji, tim će ona biti jača i stabilnija. Svađa, je oslobađanje negativne energije, koja se nakupila u procesu komunikacije. Što više govorite o svojim problemima, to više vjerujete u njih.

7. O čemu ne treba govoriti – to je o ružnim riječima koje ste čuli od nekoga

Na ulici se mogu zaprljati cipele, a može i um. Čovjek koji, kada se vrati kući, govori o svemu glupom što je čuo po ulici, ne razlikuje se ni po čemu od čovjeka koji je došao kući i nije skinuo blatnjave cipele. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,