Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čudno porijeklo našeg ponašanja: Zbog čega namigujemo i pokazujemo srednji prst?

Preuzmite sliku

Jeste li se ikada zapitali zašto namigujemo ili pokazujemo srednji prst? Kako su nastala ova opće prihvaćena ponašanja širom svijeta i koje je njihovo izvorno značenje? Bit će ih zabavno otkriti.

Namigivanje

Onaj ko namiguje, signalizira drugoj osobi da će uskoro s njom podijeliti neko tajno saznanje. Nije očigledno zašto i šta je to, ali je namigivanje znak da odmah dovedemo stvarnost u pitanje. Ovo je poziv za buđenje. Ako zastanete i malo razmislite o tome, to je već prilično čudno, piše Index.hr.

Namigivanje zapravo ime veze s pričom o jednookom Odinu iz nordijske mitologije.

Odin je moćan i mudar otac skandinavske religije. Bog mudrosti, ozdravljenja i pobjede voljen je u svim germanskim tradicijama, a poznat je po svojoj žeđi za mudrošću.

Prema jednoj priči, na jednom od svojih putovanja u potrazi kako proširiti svoje znanje i svijest, Odin je došao do izvora gdje raste drvo Yggdrasil. Bilo je poznato da, ko pije vodu s ovog izvora, spoznat će sve tajne i postati najmudriji na svijetu.

Ovaj izvor čuvao je Mimir, savjetnik bogova i najmudriji lik skandinavske religije. Odin je zatražio malo vode.

Mistično stvorenje je tačno znalo što Odin traži i nije mu htio olakšati: tražio je da Odin žrtvuje svoje oko. Kako je Odin tražio apsolutnu mudrost, Mimir je smatrao da je to poštena cijena. Odin nije dvaput razmislio već je odmah bacio svoje oko u izvor, a Mimir mu je dopustio piti vodu s izvora i spoznati cijelo znanje ovoga svijeta.

U mnogim likovnim prikazima i zbog činjenice da ima jedno oko, Odin izgleda kao da namiguje. To je priča odakle potiče namigivanje, a kada namigujemo i time signaliziramo da imamo za nekog neko tajno saznanje, zapravo odajemo počast Odinovom žrtvovanju.

Zašto pokazujemo srednji prst da bismo nekog uvrijedili?

Još u antičkoj Grčkoj su shvatili snagu seksualnosti, te je ona bila dio moći gotovo svih njihovih bogova. Uspravni muški spolni organ je imao posebne moći. On je bio simbol velikog potencijala, snage koja se mogla boriti protiv svakog demona, preokrenuti lošu sreću u zlatnu priliku i stvoriti novi i uspješan početak u svačijem životu, navodi The Minds Journal.

Kod starih Grka ispružen srednji prst upravo je to značio – uspravni muški polni organ. Ali zašto su ga pokazivali?

Ovu ružnu gestikulaciju koristili su kako bi otjerali bilo kakvu negativnu energiju i aktivnost usmjerenu prema njima. Pokazivanje srednjeg prsta i vrijeđanje je pokušaj “vezanja” i odbijanja loše energije koja je uperena protiv vas.

Zašto se tetoviramo?

Tetovaža je stari oblik umjetnosti koji se tokom historije pojavljuje u različitim kulturama. Naša moderna riječ tetovaža dolazi od tahićanske riječi “tatau” što znači “nešto označiti”.

Mnogi povezuju porijeklo tetovaža s vjerovanjem da je to žrtva koju prinosimo svojim tijelima kako bismo se dublje povezali s onim što taj izabrani simbol predstavlja. U nekim zemljama se vjeruje da je riječ o vječnom tragu na našim smrtnim tijelima, koji može proći kroz sve naše reinkarnacije. Zato, prije nego što se odlučite za tetovažu, mudro izaberite njeno značenje i simboliku. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje