Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Čudesni porođaj u vodi za 27 sekundi (VIDEO)

Preuzmite sliku

Nevjerovatan snimak porođaja koji je trajao svega 27 sekundi objavljen je danas na video servisu YouTube.

Hrabra i ponosna mama odlučila je poroditi djevojčicu kod svoje kuće u malom bazenu i uz asistenciju svog supruga.

Prednosti samog poroda (izgona) u vodi – Manji rizik puknuća međice: perineum je manje podložan pucanju jer voda omekšava tkivo pa se može lakše rastezati oko dječje glavice u trenutku rađanja. Neki su mišljenja i da je međica generalno više zaštićena zbog izjednačenog pritiska u utrobi i pritiska vode u bazenu, što omogućava nježniji izlazak glavice i vjerojatno smanjenu postporođajnu bol perineuma.

Bolja upotreba sile teže: u bazenu će žena vjerojatnije porađati u uspravnom položaju nego kada je na suhom. Naravno, sila teža je jača na suhom, zbog Arhimedovog zakona i uzgona koji vlada u vodi. U uspravnom položaju se najbolje korsiti sila teža koja olakšava i ubrzava porod.

Mirniji porod za dijete: porod je manje traumatičan za dijete jer je rođeno u okruženju koje je slično onome u kojem je uživalo u majčinoj utrobi. Rađanje “iz vode u vodu” čini taj prijelaz u vanjski svijet lakšim za dijete. Kralježnica novorođenčeta i njegov živčani sustav su manje skloni porođajnoj traumi i ozljedama. A iz kiropraktičke perspektive, vodeni i kućni porod odličan su izbor. Voda pruža bebi poznatu ugodu nakon porođajnog stresa, ponovno osiguravajući dovoljno vrijeme njegovim tjelesnim funkcijama da se organiziraju. Tijekom poroda novorođenčad često otvaraju oči, migolje se u svim pravcima i koriste svoje udove. Šok i osjetilna preopterećenost koja su često nerazdvojiv dio poroda su ublažena. Svijetlo i zvukovi su blaži kada se percipiraju ispod vode, pa čak i dodir majčine kože sa djetetovom kožom je nježniji zbog prisutnosti poznatog elementa: vode. (Barbara Harper; Gentle Birth Choices).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: