Svi ljubitelji vina znaju da se bez čaše kuhanog vina teško može zamisliti zima. Međutim treba uzeti u obzir da je kuhano vino kaloričnije od običnog vina.
Upoređujući klasično vino koje nije kuhano, razlika između bijelog i crvenog vina je mala. Čak iako se dodaje ista količina šećera u bijelo i u crveno vino, odnosi su i dalje isti, prenosi Miss7.
To pokazuje da smo bili u zabludi da je nešto što je prozirnije, u ovom slučaju bijelo vino, i manje kalorično. Sada se pokazalo da je ta mala razlika u kalorijama zapravo u korist bijelog vina, ono je malo kaloričnije.
Uz to, uživanje u vinu je dobro za dušu, ali je i za tijelo, jer je vino poznato kao antioksidans. Ono sadrži resveratrole, sastojke koji su dobri za srce, a takođe može da pomogne i da se smanji nivo stresa. Ali, umjerenost je ovdje veoma bitna.
Takođe treba imati na umu, ukoliko ste na dijeti, da vino u određenoj mjeri pojačava apetit, kao i svaki drugi alkohol, zbog čega ćete možda pojesti i više nego što biste pojeli kada izbjegavate alkohol.
I samo da ponovimo zlatno pravilo – čaša vina na dan za žene je idealna. Zato koje god vino da pijete, to treba činiti odgovorno. (Tuzlanski.ba)