Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Četiri tačke na tijelu koje vam mogu pomoći u mršavljenju

Preuzmite sliku

Akupresura je kompleksna medicinska tehnika. Akupunktura i akupresura, već hiljadu godina pomažu ljudima da se riješe zdravstvenih problema. Ukratko, logika je u tome da je svaki organ našeg tijela izravno, pomoću energetskih kanala, povezan s određenim tačkama na tijelu.

Zato, ako želite poboljšati rad nekih unutarnjih organa, potrebno je samo pronaći njihovu određenu tačku, i regularno je masirati. U ovom članku pričat ćemo o tačkama čija će stimulacija pomoći da smršate. Stoljetna provjerena praksa!

Ako se budete pridržavali ove rutine, vaš metabolizam će postati brži. Kao rezultat toga, postat ćete mnogo energičniji tokom dana, a suvišna masnoća počet će se polako eliminisati te se prekida i njezina akumulacija. Počet ćete kontrolisati svoj apetit i stvorit potpuno nov, zdrav način pogleda na život.

Tačke na tijelu koje će vas osloboditi suvišnih kilograma:

1. Tačka na uhu

 • Masiranje ove tačke osigurava ubrzanje metabolizma, što doprinosi gubljenju na težini u svim dijelovima tijela.

  Treba je masirati palcem u trajanju 3 minute tri puta dnevno, s istim pritiskom na uho.

  Nakon masaže primijetit ćete kao da u vašem tijelu ima više energije. Također, uklanja neugodne simptome umora ruku, nogu, ramena i stopala.

  2. Tačka na licu

 • Ova tačka se nalazi tačno između nosa i gornje usne.

  Potrebno ju je stimulisati dva puta dnevno, po 5 minuta.

  Takva masaža pomaže kontroliranju osjećaja gladi i nervoze.

  Ako se prejedate za vrijeme stresa, ova vježba je posebno dobra je za vas!

  3. Tačka na ruci

 • Ovo je ključna tačka na tijelu, kroz koju prolaze svi meridijani vaš unutarnje energije.

  Masirajući je, oslobađate tijelo od viška tjelesne topline i doprinosite poboljšanju rada crijeva.

  Masirajte ovu tačku u toku jednog minuta 2-3 puta dnevno.

  4. Tačka na nozi

 • Ova tačka je najkorištenija u akupunkturi. Zove se Zu San Li. Ona, ne samo da poboljšava probavu, već pomaže i u suzbijanju upalnih procesa u cijelom tijelu. Zovu je točkom dugovječnosti ili tačkom protiv stotinu bolesti. Ona se nalazi ispod čašice koljena.

  Da biste je pronašli, pokrijte koljeno dlanom iste ruke. Tačka se nalazi između završetaka malog i prstenjaka, u vidu manjeg udubljenja između kostiju. Svakodnevna masaža tačke Zu San Li u večernjim satima pogodna je za gubitak težine – kažu i do 400-500 grama sedmično.

  Masirajte je 9 puta kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu na svakoj nozi, naizmjenično (9 puta na jednoj, pa 9 puta na drugoj). I tako 10 minuta, ukupno (po 5 minuta na svakoj nozi). Ali, nemojte masirati izravno prije spavanja, da ne biste izazvali nesanicu. Kod pritiska na ovu točku treba osjetiti blagu nelagodu, čak i lak bol, inače nećete postići željeni efekt. (uspesnazena.com)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,