Srijeda, 1. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Četiri sebična oblika ponašanja u vezi uz koje vaš odnos nema svijetlu budućnost

Preuzmite sliku

Razumijevanje privilegija je od suštinskog značaja za njegovanje jednakosti među ljudima.

Međutim, šta je sa privilegijama u pogledu romantičnih odnosa? Postoje li stvari koje radite, a koje su možda previše sebične, pa čak i pomalo privilegovane koje podrivaju vašu vezu? Čak i u odnosima u kojima se partneri trude da budu fer i korektni, javljaju se jače ličnosti.

Neki od nas su po prirodi otvoreniji, skloniji vođstvu i sigurni u ono što žele. S druge strane, iako su to dobri kvaliteti, nerijetko se dešava da takve osobe nesvjesno „gaze“ preko svojih partnera. U našoj galeriji vam otkrivamo koje su to sebične stvari koje bi što prije trebalo da prestanete da radite, ako želite da sačuvate vašu vezu, prenosi Ženski magazin.

Kontrolisanje novca

Oba partnera bi u vezi trebalo da imaju jednak uvid u to sa koliko novca raspolažu, kao i na šta se on troši. Čak i u situacijama ako jedan partner troši više novca na garderobu, ili ima problema sa kockarskim dugovima, važno je da obje strane imaju osjećaj kontrole i zajedno donose odluke. Kontrolisanjem novca, osoba želi zapravo da kontroliše svog partnera, čime čini da se ona osjeća zarobljeno i nemoćno.

Potreba za tim da neko brine o vama

Postoji velika razlika između toga da imate potrebu za tim da neko brine o vama, i da želite da to neko radi. Razmislite samo kako se ponašate u situaciji koja je teška: da li zakopavate glavu u pijesak i ostavljate svom voljenom da se sam pobrine za sve, ili se trudite da jednako učestvujete u rješavanju problema? Ako navodite svog partera da se sam nosi sa svim vašim zajedničkim problemima, to je veoma loš oblik ponašanja.

 Podrazumijeva se da će sve biti kako vi želite

Kada kupujete čokoladu ili sladoled, da li uvek birate svoju omiljenu vrstu? Da li uvijek izlazite na mjesta koja ste vi odabrali, bez da ste uopšte i pitali svog partnera da li bi on možda želio da odete negdje drugo? Ako pretpostavljate da se on slaže sa svim što vi odaberete, zbog proste činjenice što vam ne proturiječi, pokušajte da podignete glavu iznad sopstvenog nosa. Zapitajte se, da li biste vi uložili protest da je situacija obrnuta? Danas su to čokolade i izlasci, a sutra će biti kupovina kuće i odgoj djece.

 Dominiranje nad vašim zajedničkim prostorom

Činjenica je da žene većinom imaju više stvari od muškaraca, ali da li zaista njegova četkica za zube i brijač ne mogu da nađu svoje mjesto u kupatilu od svih vaših kremica? S druge strane, da li je na tv-u većinom emisija koju vi pratite, iako se vašem voljenom možda gleda nešto drugo? Možda i ne shvatate, ali ovakvim ponašanjem vi svom partneru poručujete da je nepoželjan u vašem zajedničkom životnom prostoru. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,