Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Četiri pogrešne reakcije na komplimente

Preuzmite sliku

Sjetite se kada ste posljednji put rekli nešto prijatno ili dobili kompliment. Kako ste ga prihvatili? Zahvaliti se – (najispravnija reakcija)?

Mnogi ne znaju kako da pravilno prihvate komplimente, a to je važno! Greške u odgovoru na kompliment pokazuju nedostatak poštovanja prema sebi ili strah od otvaranja, kažu stručnjaci.

Ne možete prihvatiti pozitivnu reakciju na vašu frizuru, odjeću, talent ili karakternu crtu. Zapravo, vi sebi šaljete pogrdnu poruku, smanjujući samopoštovanje. Koje reakcije treba izbjegavati?

1. “Da, stilista je uradio sjajan posao”

Dakle, rekli su vam kako imate predivnu frizuru. Umjesto zahvalnosti za lijepe reči, vi, u stvari, pokazujete kompliment nekom drugom. Ili, na primjer, šef kaže kako ste sjajni u poslu, a vi kažete da je kolega zaslužan za to. Sljedeći put, setite se koliko vremena i truda ste potrošili na posao ili frizuru. Zaslužujete pohvale!

2. “Oh, to nije istina!”

Kada vas neko podsjeti kako ste divni, razmislite o tome zašto vam je to rekao. Onaj koji je rekao prijatne riječi bio je toliko impresioniran vašim vještinama ili izgledom da je nekako želio da to izrazi. Ako se umjesto osmijeha i zahvalnosti počnete svađati, osobi postaje neugodno. Možda će uopšte početi sumnjati u to! Ljudi koji vole sebe i znaju svoju vrijednost privlače druge ljude. Prihvatajući kompliment, podižete samopouzdanje i možete se osvrnuti na sebe. Vježbajte ispravnu reakciju ispred ogledala, a zatim odgovorite ljudima.

3. “Stvarno tako mislite?”

Zapamtite: nikada ne odgovarajte na komplimente sličnim pitanjem! Ako pogledate, to je prilično glupo: čovjek je rekao nešto ugodno, a vi sumnjate ne samo u njega, već i u sebe.

4. “Oh, ne znate o čemu govorite”

Još jedna opcija kada trebate pobjeći od svojih misli i pogledati situaciju kroz oči sugovornika. Lako može pomisliti da mu ne vjerujete ili ne govorite nešto. Vi diskreditujete njegovo mišljenje zato što ne vjerujete u sebe. Ovo je loše za oboje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,