Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Četiri pitanja koja bi trebala postaviti partneru

Preuzmite sliku

O odluci, ostatak života provesti s jednom osobom, treba dobro razmsliti. Prema riječima stručnjaka, ovo su 4 pitanja koja se treba obavezno postaviti prije braka.

Poznati izraz ‘hladne noge’ prije vjenčanja ne dolazi bezveze. Često nakon vjeridbe sve ide jako brzo i odjednom se nalaziš ispred oltara. Što je inače spontano, romantično i vrlo uspješno može na kraju završiti jako loše. Upravo iz tog razloga, psiholozi i stručnjaci za veze, su za Washington Post, kao dio istraživanja, skupili ukupno 13 pitanja za srećne parove koje sebi trebaju postaviti prije sklapanja braka.

Mi smo izdvojili 4 najvažnija.

1. Želimo li imati djecu?

Pitanje o djeci je, prema istraživanju, vrlo bitno kada je riječ o ‘srećni zauvijek’. Ono što možda nije bitna tema u trenutku vjenčanja, kasnije može postati problem. Ako nakon godinu dana braka jedan partner izjavi „Mislim da ne želim imati djecu“, dok drugi ima veliku želju, lako je moguće doći do prve krize u braku.

2. Voliš li moje roditelje?

Loši uslovi za dugoročnu vezu su, prema psiholozima, loši i nedovoljno čisti odnosi sa roditeljima partnera. Na nesuglasice zbog roditelja se većina ispitanika istraživanja žalila. U vezi je jako bitno da ste jedan tim i to ćeš jedino postići ako tvoj partner tačno zna na čemu je s tvojim roditeljima i članovima porodice.

3. Na što zajedno trošite novce i jesu li moji dugovi automatski i tvoji?

Kada su u pitanju finansije, prema stručnjacima, parovi odmah trebaju postaviti jasna pravila.

„Parovi bi trebali biti istog mišljenja kada je riječ o finansijskoj sigurnosti i preuzimanju rizika“, kaže advokat za razvode Frederick Hertz. Ono što je na početku veze možda bilo „Lako ćemo mi to“, kasnije može dovesti do ozbiljnih problema, pogotovo kada se kod partnera razilaze mišljenja o finasijama i raspolaganju s novcima.

4. Koliko ti je bitan sex?

Prije nego što se upustimo u avanturu brak, treba saznati od partnera koliko mu je važan sex u vezi, tvrde savjetnici za brak. Ovo pitanje je bitno da na kraju ne čuješ rečenice poput: „Volim sex u troje“, „Sviđa mi se tvoj brat“ ili „Volio bih svingati“.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,