Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Četiri navike za bolje mentalno zdravlje vašeg djeteta

Preuzmite sliku

Briga o sebi je nešto što s namjerom činimo kako bismo održali svoje mentalno, fizičko i emocionalno blagostanje.

Kao roditelji, vremenom stičete predstavu o tome da je to nešto što je važno za vaše dete, ali da ga je tome u isto vrijeme vrlo teško naučiti. Ako naučimo da brinemo o sebi od ranog djetinjstva, to nam omogućava da sebi budemo prioritet kada odrastemo. Ako sebe dovoljno ne cijenite, ne volite i ne pazite, kako možete očekivati da to jednog dana radite za druge?

U tom pogledu briga o sebi je važna ne samo zbog uspostavljanja zdravih navika, već i zbog upravljanja različitim oblicima stresnih situacija koje mogu uticati na mentalno zdravlje deteta, prenosi Ženski magazin.

Ohrabrite dijete da bude otvoreno

Od izuzetne je važnosti da se dijete osjeća dovoljno prijatno kada sa vama želi da podijeli svoja osjećanja. Osim toga važno je i da zna na koji način da to pravilno uradi. Započnite razgovor sa svojim djetetom i dajte mu do znanja da ste neko kome je stalo do njega i ko će ga uvijek slušati bez osude. Ako je vaše dijete stidljivo i teško priča o svojim osjećanjima, recite da je u redu ako se osjeća nesigurno i pokušajte zajedno da otkrijete šta izaziva tu nesigurnost.

Podstičite fizičku aktivnost

Istraživanja pokazuju da je fizička vježba od izuzetne važnosti za mentalno zdravlje. Sagorijevanje energije (koje djeca imaju u izobilju) može biti korisno za poboljšanje raspoloženja i oslobađanja od stresa. Djeci je vježbanje preporučljivo svakodnevno, najmanje pola sata. Iskoristite vrijeme poslije škole da sa djetetom odete na vožnju biciklima, ili da prošetate do parka u kom će se igrati. Ako je dijete zainteresovano za sport, to je najbolje što možete pokloniti njegovom mentalnom zdravlju.

Odvojite vrijeme za zabavu

Važno je da kao prioritet u toku svakog dana odredite vrijeme za zabavu, kada je vaš mališan u pitanju. To može biti samostalna igra ili sa nekim drugim, svejedno je. Poželjno je da pronađete način da svakodnevne aktivnosti učinite zanimljivijim djetetu, naročito ako znate da u njima ne uživa naročito. Ako s druge strane voli muziku, ne korite ga što satima sluša pjesme svog omiljenog benda. Ako ste ga već jednom opomenuli da nije završilo domaći zadatak, a vidite da zainteresovano čita knjigu, pustite ga da završi. Ne bi trebalo da budete sinonim svega što kvari zabavu.

Podržite kreativnost

Kada riječi ne daju željeni efekat, možemo uz pomoć kreativnosti da izrazimo svoje emocije. Aktivnosti poput bojenja ili vođenja dnevnika su odlične za djecu, jer im pomažu da izraze ono što osjećaju bez izgovorene riječi. Ponekad je lakše bojama opisati ono što nam se dešava u glavi, nego koristiti riječi i govor. Takođe, možete djetetu dati da oblikuje figure od gline, pravi nešto od kartona ili drveta, ili jednostavno da slaže lego kocke. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,