Jesenski plodovi preplavili su tržnice i domaće trgovine te izazivaju svojim prekrasnim bojama, oblicima i mirisom. Stručnjaci savjetuju da je hranu najbolje jesti kada su ”u sezoni”, a u oktobru obvezno morate uživati u ovim namirnicama.
1. Jabuke
Jabuke je moguće kupiti tijekom cijele godine, no oktobar je idealan mjesec da naberete ili kupite manje poznate sorte. Ne čudi što se u ovom mjesecu (20. oktobra) diljem svijeta slavi Svjetski dan jabuka. Domaća i zrela jabuka odličan je izvor vitamina, minerala i prehrambenih vlakana, a osim zdravih plodova moguće ih je iskoristiti za pripremu zimnice ili pečenje pita.
2. Kruške
Rane kruške trebale bi se konzumirati kada su mekane na dodir, jer tada pršte okusom i aromom. Baš poput jabuka, i kruške ovoga mjeseca dolaze u različitim sortama, pa svakako valja istražiti to obilje. Ova voćka odličan je izvor kalija, koji regulira rad krvožilnog sustava te sudjeluje u izgradnji kostiju i zuba.
3. Grožđe
U oktobru grožđe doživljava vrhunac sočnosti i slasnosti te je ovaj mjesec idealan za kupnju omiljenih bobica, osobito onih crnih sorti. Bobe postaju šećerno slatke, pa ih je najbolje jesti direktno s grozda. U hrskavom grožđu nalazi se značajna količina vitamina B i C, kao i polifenola koji štite srce i krvožilni sustav od bolesti.
4. Bundeve
Oktobar je idealno vrijeme da kupite bundevu te isprobate neke od jesenskih specijaliteta. Ovo povrće prepuno je beta-karotena, koji jačaju imunitet tijela od sezonskih prehlada te štite organizam od uticaja slobodnih radikala. (punkufer.hr)