Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Četiri lake tehnike uz koje strah i nervoza nestaju u pet minuta

Preuzmite sliku

Da biste se riješili straha koji vas sputava u svakodnevnom životu, prvo ga morate naučiti prepoznati, a zatim pomoću tehnika Sofrologije otpustiti iz tijela, kaže savjetnica Dominique Antiglio.

Stručnjakinja za wellness i samopomoć Dominique Antiglio (42) je za Daily Mail objasnila kako se uz pomoć jednostavnih tehnika disanja i vizualizacije možete uspješno boriti protiv manjka samopouzdanja i anksioznosti.

U svojoj je knjizi, inače bestselleru naslova ‘The Life-Changing Power of Sophrology‘ objasnila koje metode meditacije njoj lično pomažu. Izdvojila je takozvanu ‘meditaciju u pokretu’, koja u sebi ima elemente ‘nježnog’ vježbanja i elemente tehnike za smirivanje.

A kaže da vizualizacijom svojih ciljeva i pravilnim držanjem tijela možemo promijeniti kako se odnosimo prema problemima i teškim situacijama. Dodaje i da u stresnim situacijama tijelo zauzima stav da ‘pobjegne ili da bježi’, zbog čega nismo u mogućnosti provesti jednostavne radnje kao što je koncentrisanje na jednostavne zadatke.

A, kako objašnjava, tu nam može pomoći Sofrologija, tehnika koja kombinuje aspekte joge, meditacije, hipnoze i klasične relaksacije, koja je po njoj i ključ za sretniji život.

 • Samopouzdanje se može izgraditi, nadograđivati i jačati, a mnogima strah ‘pomuti’ jasan pogled na život i procjene. Zato, objašnjava Antiglio, treba vježbati ‘mišiće za samopouzdanje‘ i izazivati sebe da usporimo i smirimo se, čak i kad je najstresnije i to uz pomoć Sofrologije koja korijene ima u neuropsihijatriji, te pomaže u izgradnji samopouzdanja i rješavanja strahova.

  “Ona kombinuje relaksaciju, meditaciju, tehnike disanja, svjesnost o tijelu i vizualne tehnike, i tako tijelo dovodi do tzv. ‘Alfa Brain Wave‘ stanja u kojem je, kako kaže ‘tijelo potpuno mirno, a um aktivan, spreman da apsorbuje i procesuira bilo koju informaciju’. A evo što kaže kako svi možemo postići ravnotežu tijela i uma.

  Prepoznajte strah

  Prvi je korak uvijek prihvatiti kako se osjećamo bez osuđivanja sebe samih. Strah je odbrambeni mehanizam koji ima svoju svrhu, u opasnoj nas situaciji tjera da se borimo ili bježimo i tako nam spašava život – objašnjava Antiglio i dodaje kako je problem kad se tijelo tako ponaša a ne prijeti mu nikakva realna prijetnja. Tada, kaže, ne mislimo ni ne djelujemo kako treba, a ne možemo ni uživati u trenutku. Zato, da bi se svjesno povezali sa strahom Antiglio preporučuje tzv. ‘brzi sken tijela’.

  Tehnika:

  Sjednite uspravno, zatvorite oči i razmislite o situaciji u kojoj ste i o tome šta vas oko nje brine. Osvijestite kako taj strah utiče na vaše tijelo i gdje se manifestira, steže li vas nešto u prsima, da li vam je dah kratak i slično. Nakon toga možete početi otpuštati taj osjećaj slijedeći pravila Sofrologije.

 • ‘Pumpanje’ tijela 

  Kad s klijentima koji osjećaju nervozu ili anksioznost utvrdim odakle dolaze tenzije, volim započeti s tehnikom koju zovem ‘pumpanje tijela‘ – kaže Antiglio.

  Tehnika:

  Stanite uspravno, pustite da vam ruke padnu uz tijelo, a šake stisnite. Udišite kroz nos, zadržite dah, pa izdahnite kroz usta. Kako zadržavate dah, ‘pumpajte’ ramena gore dolje, sve dok ne trebate opet udahnuti. Raširite i opustite šake, vizualizirajući kako strahove otpuštate kroz dlanove. Ponavljajte dok strah ne prođe i dok niste skroz mirni.

 • Trenirajte um

  Vizualizacija je jak i dokazan način na koji možemo pomoći umu da počne s pozitivnim razmišljanjem. Njome strah i anksioznost možemo zamijeniti pozitivnom energijom, koja uz nas može biti tokom cijelog dana – objašnjava Antiglio.

  Tehnika:

  Sjedite opušteno i prisjetite se nekog trenutka kad ste se uspješno ‘izborili’ sa strahom. Ne mora biti ista situacija kakva vas sada plaši, može biti bilo kakva. Učvrstite taj trenutak, ponavljajte ga u sebi scenu po scenu.

  Pokušajte se prisjetiti tačnog vremena, okruženja, boja i mirisa, a kad ste na vrhuncu vizualizacije svjesno spojite palac i kažiprst – vaše će tijelo stvoriti poveznicu između te geste i pozitivnog osjećaja pa će svaki put kad izvedete isto, prije javnog nastupa ili razgovora za posao, zauzeti pozitivan stav.

 • Potaknite pravilno disanje i trbušne mišiće

  Kad smo u strahu, objašnjava Antiglio, disanje prelazi iz dubokog abdomena, u plitko locirano niže u prsima i zato nam se čini da nas zateže u prsima i da ostajemo bez zraka, tijelo kao da se zaključava. Da bi oslobodilo tijelo takve reakcije, kaže, trebamo se skoncentrisati na disanje iz abdomena, pa ćemo se početi smirivati.

  Tehnika:

  Sjednite uspravno, zatvorite oči, jednu ruku stavite preko prsa, a drugu niže, na trbuh. Nekoliko puta ravnomjerno udahnite i izdahnite. Zamislite da vam je na mjestu trbuha balon, i da se napuše kad udahnete i ispuše pri izdisaju. Nastavite dok disanje ne bude opet ravnomjerno, i dok ne osjećate da dišete ‘iz trbuha’. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,