Nedjelja, 28. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Četiri jako važne stvari o kojima trebate popričati sa suprugom kada beba dođe

Preuzmite sliku

Postoji mnogo dostupnih informacije o tome šta bi parovi trebalo da rade tokom faze trudnoće i porođaja. Informacije o tome kako da komunicirate sa svojim suprugom i ostanete povezani tokom ovih izazovnih perioda. Međutim, šta se dešava kada se beba rodi? Da li bi u tom slučaju trebalo da improvizujete?

U mjesecima (i godinama) nakon bebinog rođenja, osjetićete kako izgleda najviši nivo umora. Ako ste ikad prije mislili da znate kako izgleda biti – umoran kao pas, shvatićete da iscrpljena mama zauzima posebno mjesto na ljestvici umora. Cijeli vaš život iz korijena se mijenja, a kako bi ostali i dalje par sa svojim suprugom, uprkos tom malom zamotuljku, donosimo vam četiri važne stvari o kojima bi trebalo da pričate sa njim, kada beba dođe u vaš dom, prenosi Ženski Magazin.

Koje aktivnosti možete da radite zajedno kao porodica?

Iako je lijepo nekoliko sedmica provesti kod kuće, ušuškano iza 4 zida, na smjenu uspavljujući i hraneći bebu, u jednom momentu ćete jednostavno osjetiti da morate da izađete iz kuće. Postavlja se pitanje, šta možete da radite zajedno sa svojom bebom? Istražite svoju okolinu; obiđite obližnje parkove; šetajte kraj reke ili posjetite neko etno domaćinstvo koje ima otvorenu baštu i gomilu sitnih životinja.

Kako možete da obezbijedite solo vrijeme za svakog od vas?

Bez obzira na to kakav ste tip osobe i čime se bavite, i vama i vašem suprugu je u toku dana potrebno solo vrijeme. Vrijeme za sebe je ono koje koristimo da se povežemo sa svojim mislima, odmorimo svoj um i ponovo nađemo snagu za svakodnevne izazove. Sa bebom u priči to će biti zaista teško, ali ne i neizvodivo. Nije nužno da bilo koje od vas dvoje napušta kuću da bi imali vremena za sebe. Ako vaš suprug voli da meditira, omogućite mu to boraveći sa bebom u drugoj prostoriji. Takođe, ako vi volite da radite jogu i to vas opušta, u tim momentima on bi mogao da pripazi na bebu dok ste vi zauzeti.

Kako da obezbijedite sebi vrijeme jedno sa drugim?

Kad smo kod izazova, ovaj je čini se najveći. Svi parovi koji dobiju bebu, prvi što urade jeste da sa spiska važnih stvari precrtaju svoja večernja druženja. To je i razumljivo, jer kao što smo naglasili, nikad do tad zapravo niste ni bili svjesni kako umor izgleda. Ali, to je pogrešan put. Nije neophodno da pravite gala večeru, niti da vaši sastanci traju satima. Dovoljno je da sjednete jedno kraj drugog, držite se za ruke dok beba spava i podijelite jedno sa drugim kako se osjećate. Kako ona bude rasla imaćete više i vremena, i snage za češće i druže sastanke.

Kako da nađete teme koje nisu vezane za bebu?

Vaš svijet će se u prvih nekoliko mjeseci bebinog života definitivno vrtjeti oko nje. I to je u redu. Ali, ne bi trebalo da dozvolite da beba bude jedina tema o kojoj sa svojim suprugom možete da razgovarate. Vi niste ostali prazna tabla kada se beba rodila. I dalje ste ona ista zanimljiva osoba koja voli da čita, putuje, gleda filmove, leži na travi od zvijezdama. Pričajte sa svojim suprugom o stvarima koje se dešavaju oko vas, a koje nisu vezane za bebu, kako biste izbjegli da budete uhvaćeni u klasičnu klopku „odsustva života zbog dolaska bebe na svijet“.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,