Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Četiri glavna ‘sastojka’ koja vas čine privlačnim suprotnom polu

Preuzmite sliku

Naravno, svi smo blagosloveni određenim fizičkim izgledom.

Međutim, postoji više “sastojaka” u cjelokupnom miksu koji nekoga čine privlačnim, seksualno ili interpersonalno, a fizička privlačnost samo je jedna od četiri ključne stavke.

Dinamička privlačnost

Način na koji se izražavate – vaš dinamički izgled – čini vas atraktivnim i seksipilnim. To što se naziva dinamička privlačnost, zapravo je vaš govor tijela. Ona uključuje izražavanje emocija i ličnosti te je ključni element lične harizme pojedinca. Pozitivno izražavanje – nasmijano lice, optimistični tempo, izražajne oči i izrazi lica povezuju se sa dinamičkom privlačnošću.

Okolnosti

Veliki dio istraživanja u socijalnoj psihologiji govori nam da je situacija bitna. Prije svega, sviđaju nam se i privlače nas ljudi kojima se mi sviđamo. Skloni smo da uzvraćamo naklonost. Osim toga, istraživanja pokazuju da ako doživimo nešto što nas uzbuđuje, dio tog uzbuđenja možemo da pripišemo partneru i postanemo mu još privlačniji.

 • Statička privlačnost

  To je ono s čim ste rođeni – oblik vašeg lica, fizičke karakteristike, uopšteni oblik vašeg tijela. Naravno, fizički izgled može da se mijenja kako starite, usjled povreda ili plastične hirurgije, ali uopšteno, fizička privlačnost je komponenta oko koje ne možete mnogo toga da uradite.

  Samopredstavljanje

  Ovo uključuje sve stvari koje pojedinac može da uradi sa svojim opštim izgledom, a što ga čini fizički privlačnijim – njega, šminka, frizura, stil oblačenja i tako dalje. To je komponenta privlačnosti koja se postiže prilikom “uređivanja”, a kojoj smo svi veoma skloni. (minimagazin.info)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,