Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Često ružno sanjate? Teška hrana, alkohol i stres mogu uzrokovati noćne more…

Preuzmite sliku

Preporučuju da zadnji obrok pojedete dva do tri sata prije spavanja, te da jedete proteine poput piletine, puretine, orašastih plodova i sjemenki. Također, dobri su i čajevi poput onog od kamilice ili zelenog čaja, za smanjenje stresa

Iako bi noć bi trebala biti vrijeme odmora i opuštanja, ponekad se stres koji svakodnevno proživljavamo odrazi i na snovima, a noćne more nam poremete kvalitetan san i zbog njih se ujutro osjećamo umorno.

Kako piše Huffpost, stručnjaci su zato otkrili nekoliko mogućih krivaca za noćne more, a neki bi vas mogli i iznenaditi.

Alkohol, lijekovi i dodaci prehrani

Iako vam alkohol u početku može pomoći duboko zaspati, to se s vremenom mijenja pa alkohol počinje uzrokovati plići san i češća buđenja, noćne more i živopisne snove. Stručnjaci ističu da; ako ipak želite navečer popiti čašu vina, pametnije je to učiniti čak četiri sata prije odlaska na spavanje. Ako primjećujete da zbog lijekova ili dodataka prehrani imate lošiji san, obratite se svome ljekaru.

Antidepresivi pak mogu povećati učestalost loših snova jer povećan nivo neurotransmitera poput dopamina stvara promjene u načinu na koji sanjamo, što često dovodi do živopisnijih snova, a time i intenzivnijih noćnih mora.

Melatonin, dodatak prehrani koji vam može pomoći da brže zaspite, također može i uzrokovati loše snove. Stručnjaci kažu da još nema dokaza o tome kako točno utječe na naše snove, no postoji veza između visokih nivoa melatonina i noćnih mora. Jelo prije spavanja Vaše tijelo će naporno raditi na razgradnji hrane i slati će signale vašem mozgu da bude aktivniji, što može izazvati noćne more, kažu stručnjaci.

Osim toga, hrana može zbog noćnog znojenja i refluksa kiseline pokrenuti neke loše obrasce spavanja, dok slatka i začinjena hrana mogu potaknuti više moždanih valova izravno povezanih s poremećajima spavanja.  Stručnjaci zato savjetuju da zadnji obrok pojedete dva do tri sata prije spavanja, a preporučuju i da jedete više proteina poput piletine, puretine, orašastih plodova i sjemenki. Također, za smanjenje stresa su dobri i čajevi poput čaja od kamilice ili zelenog čaja,

Anksioznost i stres

Stručnjaci kažu da anksioznost i stres uzrokovani traumom ili zpretjeranom brigommogu potaknuti noćne more jer podsvijest sve pretvara u strašne misli u strašnu i neugodne priče. Također, ističu i da tokom spavanja postoji povišena limbička aktivnost, osobito u amigdali (dijelu mozga koji se bavi emocijama), a ona tokom REM faze može pogoršati emocionalni intenzitet koji se doživljava tijekom snova što isto može uzrokovati noćne more.  Stručnjaci savjetuju dovoljno sna jer njegov nedostatak može potaknuti stres i noćne more. Predlažu i da prije spavanja ne gledate strašne filmove i ne čitate takve knjige jer mogu potaknuti neugodne misli, a one mogu potaknuti ružne snove.

Spavanje na leđima

Istraživanja su pokazala da je veća vjerovatnoća da će oni koji spavaju na leđima imati noćne more. Stručnjaci kažu da spavanje na leđima može uzrokovati poteškoće s disanjem, a kada ste u REM fazi, nedostatak zraka može izazvati noćnu moru kao što je gušenje, proganjanje ili utapanje. Preporučuju da pokušate spavati na desnoj strani jer je to najbolja opcija. (Vecernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,