Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Često jedete u restoranima i fast foodu? To bi moglo biti jako opasno za vas

Preuzmite sliku

Jedenje u restoranima ili u lancima brze prehrane može povećati izloženost potencijalno štetnim hemikalijama koje se koriste za fleksibilnost i trajnost plastike, pokazalo je istraživanje.

Stručnjaci su u ljudskim tijelima ispitivali razinu ftalata, hemijskih spojeva koje još nazivaju plastifikatorima i povezuju ih s astmom, rakom dojke i dijabetesom tipa 2, i ustanovili da su oni 35 posto viši u ispitanika koji su dan ranije jeli u restoranima u odnosu na one koji su jeli kod kuće.

Ftalati se često koriste za ambalažu namirnica kao i u drugim proizvodima, sapunima, šamponima, a njihova upotreba u izradi dječjih igračaka zabranjena je.

U ovoj studiji, o kojoj piše britanski The Guardian, pokazalo se da se određena hrana, uključujući burgere i sendviče, može povezati s povišenim razinama ftalata, ali samo ako su kupljeni u restoranu, prodavaonici brze hrane ili u kafiću.

Poveznica je posebno jaka kada su u pitanju tinejdžeri, pokazalo je istraživanje. Adolescenti koji često jedu vani imaju 55 posto višu razinu tih hemikalija u usporedbi s vršnjacima koji se hrane kod kuće.

“Ova studija sugerira da je manja vjerovatnost da će hrana pripremljena kod kuće sadržavati visoku razinu ftalata”, rekla je vodeća autorica istraživanja dr. Ami Zota sa sveučilišta Georgea Washingtona u američkom glavnom gradu. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,