Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Česte greške zbog kojih nam se riba raspadne kad je pečemo na roštilju

Preuzmite sliku

Kakvo bi to ljeto bilo bez ribe na gradelama? Ima onih koji stalno prave iste greške te dobivaju nedovoljno pečenu, presušenu ili raspadnutu ribu nakon termičke obrade na otvorenom.

Evo pet grešaka koje treba izbjegavati ako želite dobiti fino pripremljenu ribu s roštilja.

Nište dobro očistili roštilj

Nakon svake upotrebe roštilja trebalo bi ga pustiti da se ohladi do kraja, a potom temeljito oprati. U suprotnom na rešetkama će ostati komadi zagorjele hrane koja može promijeniti okus pečene ribe na roštilju, ali vam i stvarati probleme prilikom termičke obrade i okretanja. Važno je i da rešetke budu dobro ugrijane prije nego što na njih stavite ribu.

Niste dobro osušili ribu

Najbolje je ispeći svježu ribu na roštilju, ali na užarenu rešetku možete staviti i prethodno smrznute plodove. Prije termičke obrade važno je dobro odlediti ribu i posušiti sav višak vode s njezine površine.

 • Niste dobro odabrali ribu

  Roštilj voli masniju ribu s čvršćim mesom poput tune, pastrva, brancina i orade koje nisu osjetljive na toplinu i okretanje. Delikatniju ribu bolje je omotati u aluminijsku foliju sa začinskim biljem i tako ispeći na roštilju. Znat ćete da je riba gotova kada se njezino „meso“ odvaja od kosti.

  Niste kupili gril rešetku za ribu

  Ako niste sigurni kako će se kupljena / ulovljena riba ponašati u dodiru s visokim temperaturama, a ne želite da vam se raspadne prilikom okretanja – poslužite se gril rešetkom za ribu. Ovo je malo kućansko pomagalo napravljeno baš da vam pomogne održati ribu u jednom komadu tokom pečenja na roštilju. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,