Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Česta greška: Zdrava zamjena za rižu postaje štetna ako se ne namoči prije pripreme

Preuzmite sliku

Fitinska kiselina često se naziva i antinutrijentom jer izvlači iz tijela fosfor, kalcij, željezo i druge minerale.

Pobornicima zdrave i raznovrsne prehrane heljda je čest gost na tanjuru jer ne sadrži gluten i brzo se priprema. Omiljena je zimi jer se slasno sljubljuje s krepkim ili masnijim jelima, a često se koristi i zbog toga što ne traži puno vremena za pripremu. No jedete li je češće, nutricionisti savjetuju da je namočite, najbolje preko noći. Na taj način nema straha od fitinske kiseline, koja u prevelikim količinama ima štetno djelovanje na organizam.

 • Fitinska kiselina često se naziva i antinutrijentom jer izvlači iz tijela fosfor, kalcij, željezo i druge minerale. Sadrže je grahorice, orašasti plodovi, sjemenke i žitarice, osobito u vanjskoj ovojnici. Osim namakanjem, može se ukloniti fermentiranjem, kao što je to slučaj s heljdinim brašnom.

  Jedno od najpoznatijih jela od heljde u Francuskoj zasigurno su palačinke od heljdinog brašna poznate pod nazivom galette (ili crêpe) bretonne. Kako im i samo ime govori, te su palačinke tradicionalno jelo francuske pokrajine Bretanje, ali su poznate i jedu se u cijeloj Francuskoj, kao i izvan nje. Mogu se jesti prazne ili puniti slanim i slatkim punjenjima.

  Jedan od najpoznatijih tradicionalnih slanih punjenja sadrži sir ementaler, kuhanu šunku i jaje na oko. Prava energetska bomba za doručke vikendom.

  Trganci su poznata tradicionalna kontinentalna hrana u kojoj su nekad uživali stari Međimurci. I danas ih mnogi spremaju kao posebnu deliciju i iznenađenje za svoju porodicu i goste, a njihova je tajna što će vas zaista zasititi. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,