Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Čest problem nakon seksa o kojem se malo govori

Preuzmite sliku

Da li vam se ikad desilo da se nakon seksa osjećate tako da bi se najradije povukli, umotali u ćebe, šutjeli i/ili plakali?

Kada je o seksualnim odnosima riječ, svijet je opsjednut time koliko često, koliko dugo, kada i gdje… Međutim, rijetko se govori o problemu sa kojim se mnogi ljudi suočavaju nakon seksa. To može biti veoma frustrirajuće i zastrašujuće iskustvo za njih.

Zašto se pojavljuju ova osjećanja?

Kaže se da seksualni odnos utiče na osjećaj sreće i povezanosti sa partnerom, ali nije uvijek tako. Stručnjaci to zovu postkoitalna disforija (PCD) ili postkoitalna tuga, a naći ćete i termin postkoitalni bluz. Manifestuje se kao tuga, osjećanje praznine, anksioznost, i generalno melanholija. Može se desiti do dva sata nakon seksualnog odnosa, prenosi Super žena.

“Nije neuobičajeno da se osoba osjeća tužno nakon seksa. To nije nužno zbog traume ili zato što žale zbog tog čina – to ne znači da se dešava nešto užasno”, rekla je za Indipendent Denise Knowls, seksualni terapeut i savjetnica za odnose. To je eksplozija hormona u tijelu, uključujući endorfin, oksitocin i prolaktin.

Seksualnost je veoma intiman čin, a kada doživite orgazam, u tijelu se oslobađaju mnogi hormoni koji obezbjeđuju blagostanje i osjećaj sreće i povezanosti. Nivo ovih hormona počinje da opada odmah nakon orgazma, a kada splasnu hormoni koji su stvarali osjećaj intimnosti, dolazi do osjećaja melanholije.

Ovo može rastužiti ženu, a i neke muškarce. Studija je otkrila da je čak 46 odsto od 230 žena iskusilo postkoitalnu disforiju (PCD) najmanje jednom nakon odnosa. Nisu izuzeti ni muškarci. Studija na muškarcima pokazala je da je 42 posto muškaraca imalo ovo iskustvo. U istraživanju je učestvovalo 1.208 muškaraca. Istraživači su otkrili da bliskost u vezi nije imala nikakvog uticaja na ovo.

Slično tome, studija iz 2011. pokazala je da se trećina žena osjeća depresivno nakon seksa koji su inače opisivali kao zadovoljavajući.

Da li to znači da nešto nije uredu sa vašom vezom?

Iako je potrebno više istraživanja, neki stručnjaci se slažu da je ovo vjerovatno evoluciona funkcija i da u tome nema ništa loše. Važno je kako se ponašate – partneru koji to doživljava treba saosjećanje, a druga strana mora da zna da nije uradila ništa loše. Zato je važno razgovarati o tome.

Dr. Knowls ističe da stanje zahtijeva malo više pažnje ako se dešava redovno i često. Naročito ako ovaj problem izaziva svađe i ako ste svaki put veoma uznemireni, situaciju treba ispitati. To bi takođe mogao biti dublji problem. To može biti i zbog problema u vezi, a ne u samom seksualnom odnosu. Možda nesvjesno ne želite da imate seks. Ili su to još dublje rane, iz djetinjstva, vezane za intimnost. U takvim slučajevima može vam pomoći konsultacija sa terapeutom.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje