Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ćelavi muškarci su inteligentniji, uspješniji i muževniji: Istina ili laž?

Preuzmite sliku

Dragog ti muči što gubi kosu? Možeš mu reći da će mu sad u životu krenuti nabolje. Istraživanje je pokazalo da muškarce ćelave glave doživljavamo snažnijim, moćnijim i inteligentnijim. To vrijedi za potpuno obrijane glave, oni djelimično ćelavi sasvim su druga priča

Ćelave muškarce često doživljavaju kao uspješnije i dominantnije od muškaraca s bujnim loknicama kaže istraživanje provedeno 2012. godine, a prenosi Business Insider. Istraživanje pokazuje da žene ćelavce također vide  i krupnijima, snažnijima i moćnijima. I nije neko iznenađenje, ako se prisjetimo najvećih filmskih macho macana Vina Diesela, Brucea Willisa, Dwaynea “The Rocka” Johnsona i Jason Statham čije obrijane glave sjaje na hollywoodskom nebu.

Istraživanje je vodio naučnik Albert E. Mannes (kažu da je ćelav) na Sveučilištu Pennsylvania. Ispitanicima su pokazane fotografije različitih muškaraca. Na jednoj je bio tip pune glave kose, na drugoj isti čovjek samo obrijane glave. Većina ispitanika rekla je da ćelava muškarca smatra privlačnijim. Ali postoji moguće objašnjenje: ćelava glava svojevrstan je statement o muškarcu, odnosno muškarca stavlja u određenu “ladicu”. Teško da će ikoga brijanje glave učiniti uspješnim, ali takav izgled stvara dojam da je riječ o aktivnom, frajerskom tipu muškarca.

Obrijani muškarci ne samo da djeluju uspješnije već i pametnije. Često su to malo stariji tipovi (mnogi obriju glavu kad počnu prirodno ćelaviti) pa ih doživljavamo kao inteligentnije i mudrije, pokazalo je drugo istraživanje, na Sveučilištu Saarland. Ali, sve to vrijedi za potpuno ćelave glave. Muškarce s rupom na tjemenu odnosno djelomično ćelave ljudi doživljavaju slabijima i manje atraktivnima. (Miss7)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje