Subota, 4. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Budite obazrivi kada dijelite fotografije djeteta na internetu

Stručnjaci upozoravaju roditelje da budu obazrivi prilikom objavljivanja fotografija, ali i podsjećaju da je za bezbjednost na internetu povjerenje ključno.

Današnja djeca odrastaju u digitalnom dobu, a stručnjaci kažu da je povjerenje djece u roditelje ključno za njihovu bezbjednost na internetu, ali i upozoravaju da postavljanje slika djece na društvene mreže može da bude veoma opasno, čulo se juče na Konferenciji o bezbjednosti djece na internetu koja je održana u Beogradu.

“Ozbiljni problemi mogu da nastanu kada okačite slike djece na internet. Bilo koja fotografija koja se postavi zauvijek ostaje na mreži, a nikada ne znate ko može da je se domogne. Problematične su slike nage djece, ali i obučene, one mogu da se montiraju ili izvuku iz konteksta, pa djeca ili roditelji mogu da se ucjenjuju, dijete može da doživi maltretiranje”, rekao je Vladimir Vujić, načelnik Odjeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala.

Ozbiljne opasnosti

Većina roditelja ima veliki broj prijatelja na Facebooku koje ne poznaje, kaže Katarina Jonev, edukator za cyber-kriminal i bezbjednost djece, i dodaje da u posljednje vrijeme imaju potrebu da konstantno objavljuju slike i ne shvataju kakve opasnosti sve vrebaju.

Slikama, a naročito neprimjerenim, ugrožavamo bezbjednost, ugled i privatnost djeteta. Potencijalno, te fotografije zaista mogu da završe na pornografskim sajtovima.

“Međutim, paranoični pristup roditelja i praćenje djece putem aplikacija nisu nikako rješenje, dijete mora da ima povjerenje u vas. Ne smiju roditelji da reaguju tek kad nastane problem, ključ su preventiva i edukacija. Moramo znati kakve sadržaje naše dijete konzumira na internetu i da reagujemo na promjene ponašanja. Svi moramo ozbiljno da se bavimo temom bezbjednosti na internetu”, kaže Jonev za Kurir.

Najbitnije povjerenje

S ovim se slaže i Slavica Milojević iz Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu.

“Sve češće čujem izraz „Ja sam svom djetetu prijatelj“, ali to je potpuno pogrešno, vi treba da budete djetetu roditelj, a prijatelje će naći”, objašnjava Milojevićeva, i naglašava da je bitno da roditelj nauči dijete da zaštiti sebe, a da u ranom uzrastu moraju da se izgrade povjerenje i saradnički odnos.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,