Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Budite li se gladni usred noći? Evo šta bi mogao biti razlog…

Preuzmite sliku

Jeste li se ikada probudili usred noći s osjećajem gladi? Ako se to događa samo povremeno ne bi vas trebalo zabrinuti, ali ako se događa često, možda biste trebali potražiti odgovore.

Nivo gladi, koja je djelomično regulisana cirkadijskim ritmom, generalno raste tokom dana. Najviša je navečer, a tokom noći opada. Dakle, ako ustajete u gluho doba s osjećajem gladi, stručnjaci kažu da to vrijedi istražiti.

Neuronaučnica Kristen L. Knutson, složila se da je to ‘neobično’ jer naši unutarnji biološki satovi ne očekuju da tada jedemo.

Ako se ponekad probudite usred noći gladni to vas ne bi trebalo zabrinuti, ali ako se to događa često, možda biste trebali potražiti odgovore, prenosi 24sata.hr.

Stručnjaci su otkrili neke razloge:

Preko dana ne jedete dovoljno

Ako tokom dana ne unosite dovoljno kalorija, možda ćete se usred noći buditi gladni.

– Ako ste na dijeti ili se na bilo koji način ograničavate, na primjer preskakanjem obroka ili pretjeranim vježbanjem, možda nećete unijeti dovoljno kalorija – rekla je dijetetičarka Alissa Rumsey.

Ne spavate dovoljno

Poremećeni san može iz ravnoteže izbaciti hormone koji regulišu apetit – grelin i leptin, što može dovesti do toga da postanete gladni i posežete za hranom s visokim udjelom ugljikohidrata.

– Prethodna eksperimentalna istraživanja povezivala su gubitak sna s povećanim apetitom – dodala je Knutson.

Pod stresom ste

Ponekad tjelesna glad nije ono što vas budi iz sna, razlog može biti odgovor vašeg tijela na stresni period u vašem životu. Kad se probudite, možda ćete se okrenuti hrani kako biste se umirili.

– Emocionalno jedenje zasigurno može usporiti misaone procese. Ako vaše tijelo probavlja hranu, to može smiriti tjeskobu koja vam ne da zaspati. To je, nažalost, vrlo učinkovit način da zaboravite na te misli – rekla je Kelly Allison, profesorica psihologije i direktorica Centra za težinu i prehranu na Univerzitetu Pennsylvania.

Imate sindrom noćnog jedenja

Ako se često budite s osjećajem gladi, nekoliko puta sedmično, to bi mogao biti znak poremećaja koji se naziva ‘sindrom noćnog jedenja’.

Ljudi s ovim poremećajem uzimaju značajan dio svojih dnevnih kalorija nakon večere jer imaju malo želje za hranom tokom dana. Oni mogu patiti od poremećaja raspoloženja koji se pogoršaju navečer, imaju problema sa spavanjem i vjeruju da moraju nešto pojesti kako bi ponovno zaspali, piše HuffPost(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,