U potrazi za ravnim i zategnutim stomakom, mnogi pribjegavaju svakodnevnom izvođenju trbušnjaka, vjerujući da je to najbrži put do cilja.

Spremite stomak za plažu: Evo koliko često treba raditi trbušnjake za vidljive rezultate
Foto: Ilustracija | Ključna pravilna tehnika

Međutim, stručnjaci za fitnes savjetuju da nije riječ o kvantitetu, već o pametno osmišljenom planu vježbanja.

Prema preporukama, idealna učestalost izvođenja trbušnjaka je tri do četiri puta sedmično, uz obavezne dane odmora između treninga. Dakle, nakon svakog treninga treba napraviti dan do dva pauze, kako bi se tijelo regenerisalo i mišići dobili priliku da ojačaju.

Upravo tokom tih dana odmora dolazi do formiranja i jačanja trbušnih mišića. Preskakanje faze oporavka može dovesti do pretreniranosti, smanjenja učinka i povećanog rizika od povreda.

Zaključak je jasan – nije potrebno svakodnevno "mučiti" trbušnjake da biste došli do ravnog stomaka. Dosljednost, pravilna tehnika i dovoljan odmor ključ su uspjeha.

Međutim, i najbolji plan vježbanja može biti uzaludan ako ga ne prati pravilna ishrana. Ravan stomak se najprije "pravi" u kuhinji, poručuju nutricionisti.

Za vidljive rezultate, preporučuje se:

- izbjegavanje prerađenih šećera i gaziranih pića,
- uvrštavanje proteina u svaki obrok (jaja, piletina, riba, mahunarke),
- konzumacija vlaknastih namirnica poput povrća, voća i cjelovitih žitarica,
- unos dovoljno vode tokom dana, najmanje 1.5 do 2 litra.