Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brzo i jednostavno: 5 najboljih “umakalica” za najukusniji roštilj

Preuzmite sliku

Pikantni, osvježavajući ili kremasti umaci savršeno će nadopuniti mirise i okuse roštilja. Pa krenimo… 

Tzaziki 

U Grčkoj je omiljen i tzaziki, osvježavajući spoj krastavaca, jogurta i bijelog luka, a za bolju aromu dodaje se i usitnjeni kopar. Prije posluživanja dobro ga ohladite i uživajte u spoju lepinje, pečenog mesa i aromatičnog jogurta.

2 češnja bijelog luka zdrobite u mužaru i zatim ga pomješajte s 2 šoljice masnijeg jogurta, 2 kašikice maslinova ulja pa posolite i pobiberite. Krastavac izribajte i iscjedite. Zatim ga pomješajte s ostalim sastojcima, dodajte malo sjeckanog kopra te prema želji dodajte bosiljka.

  • Pekmez od luka

    Osvježavajuće, ali slatkaste note pekmeza od luka čine ga idealnim kandidatom za ljutkaste mesne uštipke, pljeskavice ili burgere. Za temeljni recept poslužit će 500 g ljubičastog luka ili ljutike, 50 ml maslinova ulja, kašika maslaca, 50 g smeđeg šećera, sol, biber  i 1 dl crnog vina.

    Humus

    Za humus pripremite: 1,5 šoljicu kuhanog slanutka, 1 kašikicu tahinija, 2 kašikice soka od limuna, 2 kašikice maslinovog ulja, 1 nasjeckani češanj bijelog luka, sol i svježe mljeveni biber. Pomiješajte sve sastojke u blenderu ili izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte soli i bibera po želji, a ako vam je smjesa pregusta dodajte malo vode od kuhanja slanutka ili vode iz limenke.

    Humus, popularni namaz od slanutka, sezamove paste (tahini), bijelog luka, maslinova ulja i limuna mamac je za mnoge ljubitelje finih zalogajčića, a odličan je uz povrće ili meso sa žara. 

  • Muhammara 

    Pecite 3 crvene paprike na 200 °C oko pola sata uz povremeno okretanje dok ne pocrne. Stavite ih u posudu, prekrijte čistom krpom pa ogulite i očistite od sjemenki kad se ohlade. Zgnječite ih u mužaru ili izmiksajte štapnim mikserom s 50 g krušnih mrvica, 1/2 kašika limunova soka, kašikicu kumina, mljevene ljute paprike, 50 g sjeckanih oraha, kašikom soka od nara i 2 kašikom maslinova ulja. Na kraju umiješajte sitno sjeckani češanj bijelog luka.

    Domaći kajmak

    Uz đevrek, pljeskavicu ili ćevape nema do finog kajmaka, a ta se kuglica čistog užitka, srećom, može pripremiti i kad se trgovine zatvore ili je nema na policama. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,