Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brz i besplatan test: Uz pomoć kovanice provjerite jesu li gume sigurne za vožnju

Preuzmite sliku

Slanje poruka tokom vožnje, nanošenje šminke na putu do posla ili posezanje za stražnjim sjedištem zbog izgubljene igračke vašeg mališana je opasno i to treba izbjegavati, ali podaci britanske Nacionalne uprave za sigurnost prometa na cestama (NHTSA) ukazuju da je u 2017. godini više smrtnih slučajeva bilo povezano s gumama.

Gume su najvažnija sigurnosna značajka automobila i testiranje njihove sigurnosti prije izlaska na cestu ne može čekati. Njihova provjera je jednostavna i brza i ne košta ni lipe, iako će vam za test gaznog sloja ipak trebati novčić.

Test s novčićem jednostavan je, besplatan test koji možete napraviti odmah. On će vam brzo pokazati koliko je utor na gumama dobar ili loš i pomoći vam da znate je li vrijeme za posjet vulkanizeru.

Preporučuje se da ovaj test napravite jednom mjesečno.

Test s novčićem

Ubacite kovanicu u prorez gume. Optimalno je da guma prekriva ivicu kovanice, ali ako kovanica nimalo ne ‘ulazi’ u gumu, vrijeme je da počnete razmišljati o zamjeni.

Ako kovanica nimalo ne uđe u gumu, to znači da je gazni sloj istrošen do te mjere da vaše gume možda više nisu sigurne na cesti. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,