Srijeda, 23. Oktobar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Borba protiv nesanice: Sedam savjeta uz koje ćete lakše i brže zaspati

Sigurno vam je poznata situacija kad se spremite za spavanje a san neće na oči, pa čak i buđenje u pola noći, kad se osjećate kao da ste spavali čitav dan i ne možete više nikako zaspati.

Evo što morate napraviti kako biste u samo deset minuta ponovno utonuli u san i dobro se naspavali.

Upalite samo najslabije svjetlo

Ako ustajete navečer, upalite samo ono svjetlo koje vam baš treba. Na taj način se nećete razbuditi. Mozak i tijelo reaguju na svako tijelo, pa će misliti da čak i svjetlost lampe znači da je dan i vrijeme za pokret.

Neka knjiga bude vaš najbolji prijatelj

Neka uvijek jedna knjiga bude kraj kreveta ako se češće budite. Ipak, izbjegavajte trilere jer vam oni sigurno neće dati da spavate dok ne pročitate čitavu knjigu. Pored toga, držite se savjeta broj jedan. Upalite samo svjetlo da bi mogli vidjeti, najbolje bi bilo da sebi kupite malu lampicu koja se zakači za knjigu.

Izbjegavajte korištenje mobitela, računara ili gledanje TV

Ako ne možete zaspati baš nikako, sigurno ćete uzeti mobitel ili sjesti gledati TV. To nikako nije dobra ideja, samo ćete se više razbuditi.

Ostanite ležati na strani tijela na kojoj najviše volite spavati

Ako sjedite na krevetu ili hodate, mozak će misliti da je vrijeme da se razbudi i da je dan. Zbog toga je najbolje da se namjestite u položaj u kojem najviše volite spavati.

Nemojte jesti

Priznajte da ste to uradili bar jednom. Međutim, ako to radite češće tijelo će se naviknuti i svaku noć tražiti hranu u to vrijeme.

Duboko dišite i opuštajte mišiće

Probajte tehniku progresivne relaksacije u kojoj sami opuštate određene grupe mišića, piše Zadovoljna.hr

Nemojte spavati tokom dana

Ako spavate tokom dana, a slabije tokom noći, mozak će misliti da tako treba biti. Zbog toga ćete teže zaspivati preko noći i više se buditi, dok će tijelo tražiti preko dana da nadoknadi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje