Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bizarni trend uzrokovan selfie fotografijama: Porast “filter” hirurgije

Preuzmite sliku

Sve veći broj žena obraća se kozmetičkim hirurzima sa željom da izgledaju kao na svojim savršenim Instagram selfie fotografijama.

 • selfie4
 • Plastični hirurzi sve češće dolaze u situaciju da moraju da se nose sa pacijentima koji donose svoje Instagram portrete, propuštene kroz brojne filtere, želeći da izgledaju upravo tako, a zaposleni na Američkoj akademiji plastične i rekonstruktivne hirurgije tvrde da se ovom novom trendu u vezi sa opsjednutošću selfiejima ne nazire kraj.

  Pacijente koji dolaze pretežno brinu bore i neujednačen ten, ali dobra vijest je da je mnoge od ovih problema moguće riješiti bez hirurških zahvata”, kaže doktor Jonathan Caplan.

  Međutim, uprkos tome, mnogi stručnjaci neprestani porast nerealnih želja u vezi sa dostizanjem fizičkog savršenstva smatraju alarmantnim.

  “Filteri su nešto specijalno, dizajnirano za fotoaparat, a ne namijenjeno plastičnim hirurzima”, ističe Stacy Kaizer, psihoterapeut iz Kalifornije.

 • vjerenicki-selfie
 • U posljednje vrijeme u porastu je i interesovanje za takozvani hand-lift, hiruršku proceduru kojom se podmlađuje koža ruku, zbog sve popularnijih “vjereničkih selfieja” na kom dame, da bi se pohvalile vjeridbom, na društvenim mrežama postavljaju fotografiju svoje šake sa prstenom. Hirurzi vizualno ublažavaju isturene tetive i vene na šakama ubrizgavajući u njih Juvederm gel sa hijaluronskom kiselinom, što doprinosi hidrataciji kože i stimulisanju proizvodnje kolagena.

  (super zena)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje