Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bitno i tako lako izvedivo: Roditelji, znate li za pravilo 3 minute?

Preuzmite sliku

Kada pokupite dijete iz vrtića ili iz škole, kako provodite vrijeme s njim? Kada dođete kući s posla i vidite dijete, kako ga pozdravite? Uz pravilo 3 minute psiholozi kažu da ćete napraviti mnogo da se vaše dijete osjeća voljeno i sigurno.

Kako provodite vrijeme s djetetom, od vrtićke pa do tinejdžerske dobi, tako utječete na njihov osjećaj sigurnosti i povezanosti s vama. Provedite fokusirano 3 minute s njima i dajte im do znanja da stu vam nedostajali, da vas zanima kako su proveli vrijeme i što vam imaju za reći.

Prema psihologinji Nataliyi Sirotich, primjenom pravila 3 minute roditelji će usaditi sigurnost i povjerenje u svom djetetu, što ima dugoročne pozitivne učinke.

To pravilo nalaže da pri prvom susretu s djetetom nakon odvajanja provedete kvalitetne 3 minute, i to na sljedeći način:

1. Gledajte dijete u oči

To znači da ćete trebati čučnuti kada grlite svoje dijete i pitate ga kako je bilo u vrtiću ili školi. Umjesto da ga pozdravite svisoka i po špranci izgovarate riječi „Kako je bilo u vrtiću danas?“ dok djetetu pomažete da se obuče ili spremi ruksak, spustite se na razinu djeteta i gledajući ga u oči pozdravite i zagrlite ga .

2. Pitajte dijete kako je provelo vrijeme (dok vas nije bilo)

Upitajte dijete što je radilo u vrtiću ili školi, ali nemojte insistirati na odgovoru. Dijete voli pričati o tome šta je doživjelo, ali samo ako se osjeća dovoljno sigurno da to kaže.

 • Pokušajte da vaše prve riječi prema djetetu kojeg niste vidjeli nekoliko sati ne budu kritika poput „Opet si uprljao majicu“ ili „Daj se požuri“. Pokušajte stati i dozvoliti si da se pozdravite i da pričate s djetetom, a ne o djetetovom ponašanju ili izgledu.

  Budete li dijete požurivali ili ignorisali dok vam samo pokušava nešto reći, nakon nekoliko puta dijete će odustati od pokušavanja. Odrast će u osobu koja zna da je bolje da stvari drži za sebe jer ionako nikog ne zanima kako mu je.

  Ako dijete nema mogućnost pričati s roditeljima kad treba, neće pričati ni kad odraste.

  Djeca obožavaju svoje roditelje. Djeca opraštaju svojim roditeljima puno toga jer im je važnija povezanost s njima nego bilo što drugo. Djeca vole provoditi vrijeme s roditeljima i raditi stvari zajedno.

  Ne trebate slijepo pratiti pravilo 3 minute, ali neka ono bude malena dnevna navika i ritual koji imate sa svojim djetetom. Nakon toga pokušajte dijete uključiti u aktivnosti, od kuhanja ručka pa do kićenja jelke. (zadovoljna.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,