Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Biti majka je ponekad užasno stresno, naučite smanjiti stres i rasporediti obaveze

Preuzmite sliku

Majčinstvo sa sobom donosi predivne osjećaje i neopisivu ljubav.

Ali biti majka često je stresno i nije nimalo lako, posebno danas, kada se od majki očekuje da su savršene u “svojoj ulozi” i kada ih se gleda pod povećalom. Društvene mreže, rodbina koja uvijek zna bolje i znatiželjni poznanici koji su prepuni “dobronamjernih” savjeta  itekako utječu na povećanje stresa, koji nastaje zbog velikog broja obaveza i brige za porodicu. Istraživanja su pokazala da ženina uloga u roditeljstvu, kod heteroseksualnih odnosa u kojima oba roditelja zarađuju, iznosi 65%, pa ne čudi činjenica postojanja majčinskog burnouta.

 • Pojam burnout nastao je 1970. godine. Upotrijebio ga je američki psiholog Herbert Freudenberger kako bi opisao posljedice ozbiljnog stresa u zanimanjima koja su usmjerena na pomaganjem drugim ljudima. Danas svi dobro znamo da se burnout može dogoditi svima, bez obzira na to kojim se zanimanjem bave. Burnout je sve češći među majkama, a upravo zbog toga skupina psihologa za Shape magazin dala je savjete i smjernice pomoću kojih se on može izbjeći i ublažiti.

  Podijelite dnevne ciljeve s ukućanima

  Nemojte sve raditi sami. Napravite dnevne ili tjedne “to do” liste te rasporedite obaveze. Uključite u to svog partnera, a ako su djeca dovoljno velika, uključite i njih. Zapamtite da ne biste trebali sve obavljati sami te da zaslužujete pomoć od svoje porodice. Zajedničke obaveze mogu vas dodatno povezati.

 • Uzmite barem dan odmora

  Stručnjaci kažu kako je najbolje listu obaveza staviti na vidljivo mjesto, primjerice u kuhinju. Kada na vidljivom mjestu imate popis obaveza te dane tokom kojih ćete iste obaviti – možete se lakše opustiti te si pronaći barem dan odmora koji morate imate kako biste izbjegli burnout.

  Oslobodite se misli i obaveza vježbom

  Ako se pretrpate obavezama u tolikoj mjeri da ne pronalazite vrijeme za sebe vjerovatno ćete doživjeti burnout. Večernji ili ranojutarnji treninzi mogu biti odličan način da se oslobodite misli. Ako ne volite treniranje, uvijek možete otići u šetnju ili se baviti nekim drugim hobijem koji će vas opustiti o odvratiti od misli i obaveza. (ljepotaizdravlje.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,