Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bit će vam lakše: Riješite se nadutosti pritiskom određenog mjesta na trbuhu

Preuzmite sliku

Postoje zapravo tri tačke na trbuhu koje pomažu da se riješite nadutosti i ostalih neugodnosti koje to nosi sa sobom.

Prva tačka se nalazi iznad pupka, a pronaći ćete je tako da položite dlan iznad pupka i gdje prsti završavaju – tamo je pravo mjesto.

Kada ste je pronašli, krenite je kažiprstom lagano masirati u smjeru kazaljke na satu. Potom promijenite smjer – masirajte obrnuto od kazaljke na satu. Neka masaža traje dvije do tri minute.

Ova masaža će vam pomoći stanjiti struk tako što više neće biti nadut kao prije, spriječit će zadržavanje vode u tijelu, a zaustavit će i bolove koje izaziva nadutost.

Druga se nalazi četiri prsta tačno ispod pupka. I ovu tačku potrebno je prstom masirati u smjeru kazaljke na satu i obrnuto u trajanju dvije, tri minute. Ova masaža ciljano vas oslobađa vjetrova u crijevima koji izazivaju nadutost i tako vam trbuh postaje ravniji.

 • Treća tačka nalazi se jedan prst iznad pupka (oko centimetar do centimetar i pol), a masira se na jednaki način kao i prve dvije. Masaža ovog mjesta pomaže riješiti se vjetrova još brže te ubrzava rad crijeva.

  Pripazite i na ove stvari želite li izbjeći nadutost:

  Gutanje zraka uzrokuje nadutost.Ne pričajte dok jedete.

  Vježbajte. Jaki mišići na trbuhu spriječit će da plinovi iz crijeva izguraju trbuh prema van pa neće toliko stršati.

  Opustite se. Stres uzrokuje nakupljanje kortizola i adrenalina što može dovesti do nadutosti pa svakako odvojite malo vremena i opustite se.

  Uzimajte probiotike. To je odlično za probavu, kao i za raspoloženje te poticanje imuniteta, ali što je najvažnije, smanjuje proizvodnju plina i regulira bakterijsku neravnotežu u crijevima.

  Smanjite unos mliječnih proizvoda. Kao jedan od glavnih simptoma netolerancije na laktozu je nadutost pa svakako smanjite unos mliječnih proizvoda u organizam. Postoji mnogo alternativa mliječnim proizvodima poput rižinog mlijeka koje umiruje crijeva ili kokosovog mlijeka (ili jogurta).

  Izbjegavajte žvakaće gume. Gume za žvakanje sadrže ksilitol, sorbitol ili manitol što može povećati proizvodnju plinova u probavnom traktu. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,