Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bio slijep 20 godina: Nakon što ga je udario automobil ponovo je progledao

Preuzmite sliku

Jedan Poljak koji je navodno bio slijep 20 godina, ponovo je progledao nakon što ga je udario automobil dok je prelazio ulicu.

Do prije nekoliko godina, Januš Goraj, iz grada Gorzov Vielkopolski, bio je potpuno slijep na lijevo oko, a desnim je mogao razaznati samo sjenke i svjetlost.

Goraj je vid izgubio prije 20 godina, kao nuspojava teških alergija, i navikao je da živi u gotovo potpunom mraku. Ali jednog dana u 2018. godini dogodilo se čudo.

Januša je dok je prelazio ulicu na raskrsnici veoma jako udario automobil. Prilikom udara on je udario glavom o haubu automobila kao i od asfalt dok je padao. Da stvar bude još gora, oštetio je i kuk i na kraju mu je bila potrebna operacija. Ali nije ni sultio kako mu je ta saobraćajna nesreća “pomogla” te mu navodno vratila vid!

Nakon nesreće, Januš Goraj proveo je nekoliko nedjelja u bolnici kako bi se oporavio nakon operacije kuka, tokom oporavka “oporavile su mu se i oči tako da je ostao šokiran kad je saznao da vidi više od uobičajenih sjenki i slabe svjetlosti”.

Počeo je da vidi stvari mnogo jasnije nego prije nesreće, a ljekarima je to takođe rekao. Međutim, niko nije mogao objasniti zašto i kako se to dogodilo.

“Pogled mu se popravio u roku od dvije nedjelje. Ne znamo baš šta ga je uzrokovalo, možda je mješavina lijekova koju je dobijao za to vrijeme”, rekla je Agnješka Visnievska, portparolka Nezavisne javne pokrajinske bolnice.

Janušov bizarni slučaj prvobitno je prijavljen u medicinskim izvještajima 2018. godini, ali je pažnju privukao tek nakon što su ga glavne vijesti objavile krajem prošlog mjeseca ove godine.

Do danas, niko ne zna šta je tačno uzrokovalo da se Jaunzov vid vrati, ali neki medicinski stručnjaci nagađaju da to nije imalo veze sa samom nesrećom, već sa velikim dozama antikoagulansa pomiješanih sa drugim ljekovima.

“Dok sam ležao na bolničkom krevetu, radost što sam ponovo mogao lijepo vidjeti je bila nevjerovatna”, rekao je Januš Goraj.

“Ljekari su bili iznenađeni mojim poboljšanim vidom, ali nisu mogli da objasne kako je do toga došlo. Kad sam napustio bolnicu, vidio sam ljude na ulici, mogao sam vidjeti registarske brojeve automobila ili samo čitati tekst na svom telefonu. Moj život se promijenio”.

Januš Goraj je odbio da učestvuje u medicinskim istraživanjima kako bi ljekarima pomogao da riješe zagonetku svog čudesnog pogleda, ali prema pisanju poljskih tv i novinskih medija, on je mogao da vodi normalan život i zapravo je dobio posao obezbjeđenja u bolnici, gdje mu se vid vratio. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,