Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bilo kada da prestanete pušiti, to će vam produžiti život

puenje2
Preuzmite sliku

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, pušači koji prestanu kad tad konzumirati cigarete žive duže od onih koji se još uvijek nisu uspjeli riješiti ovog neugodnog poroka, bez obzira na to koliko godina imaju, prenose mediji.

\"puenje2\"Istraživači s njemačkog \”Cancer Research Centra\” u Heidelbergu u obzir su uzeli rezultate prethodnih 17 istraživanja, no njihovo je prvo koje se bavilo pitanjem povezanosti pušenja i smrti starijih pacijenata.

\”Čak i stariji ljudi koji su pušili čitav svoj život bez zdravstvenih posljedica, trebali bi biti odlučni i prestati pušiti, jer bi im to doista moglo produžiti život\”, tvrdi doktor Hermann Brenner koji je bio na čelu istraživanja.

Istraživanje je pokazalo da pušači stariji od 60 godina imaju 83 posto veće šanse za smrt uzrokovanu pušenjem od njihovih vršnjaka koji nikada nisu zapalili cigaretu. S druge strane, istraživači tvrde kako hemijski spojevi u cigaretama više štete onima koji nikada nisu pušili, a izloženi su dimu cigarete, nego onima koji puše manje.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: