Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Biljke koje ne bi trebalo da držite u svom domu (FOTO)

Preuzmite sliku

Cvijeće je najbolji način da oplemenimo i osvježimo dom, ali treba imati na umu da nije svaka biljka pogodna za životni prostor. Neke biljke su otrovne i ne bi trebalo da budu u našoj blizini, a neke se smatraju “baksuznim”, odnosno, vjeruje se da njihovo držanje u kući donosi nesreću i razdor u porodici, prenosi NN.

Ovo su biljke koje, ako ih držite u kući, treba odmah da izbacite.

Jorgovan

 • Jedan od najljepših i najmirisnijih cvjetova – jorgovan, cvjeta u proljeće, kada ga rado unosimo u kuću kako bismo osvježili dom. Međutim, vjeruje se da ovo cvijeće nosi sa sobom negativnu energiju, odnosno izaziva razdor u porodici. Njegov opojni miris može u momentu da unese nemir u ljude, a da toga nisu svjesni. Ipak, gajenje ovog ljubičastog grma u dvorištu je poželjno.

  Filadendron

 • Filadendron fascinira izgledom, ali ne bi trebalo da ga držite u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi jer su njegovi listovi toksični. Vjeruje se da ova biljka negativno utiče na mlade bračne parove, pa se uglavnom gaji u poslovnim prostorima.

  Ljiljan

 • Ljiljan je najopasniji po ljude ako se gaji u kući. Ovaj cvijet emituje karbon-dioksid i u periodu cvjetanja može da izbaci miris koji izaziva gušenje. Zbog toga gajenje ljiljana u maloj prostoriji koja se ne vjetri redovno može biti veoma opasno.

  Kaktus

 • Postoji vjerovanje da ne treba držati kaktus u kući u kojoj žive neudate djevojke i mlade žene jer ova biljka tjera muškarce, odnosno udvarače, pa se može desiti da se nikad ne udaju. Ako je djevojka već udata, kaktus može unijeti razdor između nje i supruga. Kaktus može da se gaji u kancelarijama jer uništava loše kompjutersko djelovanje.

  Puzavice

 • Puzavica preko pola zida dnevne sobe izgleda zanimljivo, ali s njom nema napretka u kući. Vjeruje se da puzavice pripadaju “zlim” biljkama, koje uništavaju harmoniju u kući i izazivaju svađu među partnerima.

  Hibiskus

 • Hibiskus je izuzetno lijep i ukrašava prostor, ali se vjeruje da negativno utiče na muškarce i zato ne bi smio da se gaji u zatvorenom. Vjeruje se da u tom cvijetu ima nešto što ih tjera da bježe od kuće.

  Bršljan

 • Bršljan se sadi ispred kuće, na ogradama, kako bi zaštitio porodicu od negativne energije. Međutim, kao i sve puzavice, ni bršljan se ne bi smio gajiti u kući jer se vjeruje da zbog njega ukućani postaju depresivni.

  Difenbahija

 • Za difenbahiju kažu da privlači nesreću u porodicu, a naročito negativno djeluje na muškarce. Ako se ovo cvijeće drži u domu, moguće su česte svađe među supružnicima. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,