Ponedjeljak, 23. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Biljka koju treba držati u spavaćoj sobi jer dokazano smanjuje anksioznost

Preuzmite sliku

Biljke su izvrstan način za povećanje nivoa kiseonika u prostoriji i poboljšanje kvaliteta vazduha, ali i raspoloženja.

Naučnici su otkrili da postoji direktna veza između stresa i nivoa kiseonika i pokazali su da visok nivo toksina u vazduhu dovodi do stresa. Stoga, možeš drastično poboljšati svoje raspoloženje i smanjiti stres. Naučnici su sproveli istraživanja na miševima i otkrili da ih je miris biljke jasmin i eteričnog ulja jasmina značajno smirio.

Njihovo skeniranje mozga pokazalo je da miris jasmina pojačava efekat hemikalije koja ze zove GABA na nervnim ćelijama i tako pokreće odmor.

Prema riječima profesora Hansa Hata, ovi rezultati objavljeni u časopisu Journal of Biological Chemistry mogu se smatrati dokazom naučne osnove za aromaterapiju.

Profesor Hat sa Univerziteta u Njemačkoj izjavio je da su njihova istraživanja otkrila novu klasu modulatora GABA receptora koja se može primijeniti parenteralno i kroz respiratorni sistem, te može imati primjenu u sedaciji, aksioznosti, uzbuđenju i agresiji.

Naučnici su otkrili da je jasmin mnogo efikasniji od tableta za spavanje, lijekova protiv anksioznosti i sedativa jer je GABA efekat povećan za više od pet puta.

Naučnici sa Univerziteta Wheeling Jesuit na čelu sa dr. Brianom Raudensbushom, pomoćnikom profesora psihologije, otkrili su da je raspršivanje mirisa jasmina u sobu u kojoj su učesnici spavali „dovelo do kvalitetnijeg sna i smanjenja pokreta u toku spavanja“, prenosi ultra.ba.

Ispitanici koji su udisali jasmin u vazduhu smanjili su nivo anksioznosti i snage, te su brže obavljali kognitivne testove, dok je nivo budnosti u stanju mirisa jasmina bio veći tokom popodnevnih sati, što je pomoglo učenicima da se fokusiraju na akademski rad tokom dana.

Eterično ulje jasmina je djelotvoran prirodni način za poboljšanje sna, pojačavanje sreće, regulisanje hormona i liječenje umora. Može se koristiti za poboljšanje koncentracije, ublažavanje grčeva i ublažavanje blage depresije jer:

-Smanjuje nervnu napetost

-Poboljšava raspoloženje

-Poboljšava kognitivne performanse i budnost

-Poboljšava kvalitet sna

-Uravnotežuje hormone

-Smanjuje promjene raspoloženja

-Povećava libido

-Zato držite jasmin u svojoj spavaćoj sobi i iskoristite prednosti ove nevjerovatne biljke.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,