Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bez miksera i puno muke: Recept za finu čokoladnu salamu

Preuzmite sliku

Ova brza, dekorativna slastica nije rezervisana samo za zimske dane i božićne praznike već će se itekako dobro uklopiti na pladanj s najfinijim uskrsnim kolačima.

Nema jednostavnijeg i bržeg kolača od ove čokoladne salame. Osim što je dekorativna, odličnog je okusa. Osim čokolade, keksa, tu su i korica i sok od narandže, a po želji u smjesu možete još dodati i šaku sjeckanih badema, pistacija ili suhih brusnica. Dobro ohlađenu salamu obavezno obilato uvaljajte u šećer u prahu, a kako bi što više sličila pravim salamama u kojima jednako uživamo, povežite je ukrasnim koncem. Kad poslužite ovu salamu, nema te osobe koja će reći ne!

Sastojci: 250 g petit beurre keksa, 125 g tamne čokolade, 125 g maslaca, 100 g šećera u prahu, 2 kašike kakaa, ribana korica od 1 narandže, cijeđeni sok od 1 narandž

Priprema: Kekse izlomite na manje komadiće, stavite ih u zdjelu, dodajte kakao i šećer u prahu koji ste pomiješali s ribanom koricom narandže pa sve dobro izmiješajte. Na pari otopite maslac i grubo narezanu čokoladu, u to dodajte sok od narandže pa prelijte po keksima. Sve dobro izmiješajte, pokrijte smjesu prozirnom folijom i ostavite u frižideru oko 60 minuta da se smjesa stegne.

Izvadite iz frižidera pa pustite smjesu da odstoji 5 do 10 minuta na sobnoj temperaturi, potom je istresite na prozirnu foliju. Pomoću folije oblikujte salamu, valjajte po radnoj površini kako biste dobili što vjerniji oblik salame, zatvorite rubove i vratite natrag u frižider na najmanje 6 sati, a najbolje preko noći. Ohlađenu salamu obilato uvaljajte u šećer u prahu, stavite na pladanj, narežite i poslužite.(zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje