Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bebi pravilno promijenite pelenu u osam poteza

Preuzmite sliku

Svaka novopečena majka u početku je malo nesigurna i to je sasvim normalno. Zato evo prvih pravih uputa za mijenjanje pelena.

1. Šta pripremiti?

Pelene, mekani toaletni papir, krpicu za pranje, mlaku vodu, mekane tanke peškiriće, kremu, čisto rublje i odjeću.

2. Pravi zahvat

Prije svega, ne ispuštajte bebu iz vida niti za trenutak. Kad ste je skinuli, otvorite pelenu. Da biste podigli guzu, lijevom rukom uhvatite bebinu desnu nogu ispod oko koljena i obuhvatite bebino bedro. Ljevoruka mama radit će sve to obratno. Nikako nemojte bebu hvatati za nogice kako se to nekad radilo. To opterećuje bebine zglobove, savjetuje portal Mame i bebe.

3. Čišćenje

Veće ostatke stolice sa guze najbolje je odstraniti čistim dijelom pelene. Ostatak počistite mekim toaletnim papirom. Prljavu pelenu smotajte i bacite u otpatke. Kod nas, nažalost, još ne postoje posebni kontejneri za tu vrstu otpadaka, pa je dobro pelenu posebno dobro omotati u novinski papir. Nemojte upotrebljavati plastične kese, one zagađuju okoliš.

Zapamtite! Kod djevojčica obavezno čistite od naprijed prema straga, da ostaci prljavštine ne bi dospjeli u pišu.

4. Temeljito pranje

Pokiselite krpicu za pranje u mlaku vodu, lagano je ocijedite i počistite cijelo područje koje pokriva pelena. Posebno temeljito počistite predio oko čmara, jer se tu najviše zadrže ostaci stolice i mokraće.

5. Dobro posušite

Guzu temeljito posušite mekanim peškirićem. Ali, nemojte trljati nježnu kožu već samo pažljivo potapkajte.

6. Vesele vježbice

Ostavite bebu golišavu da se još neko vrijeme koprca na mekanoj podlozi za presvlačenje. To jako prija koži koja je dugo omotana pelenom. Svjež zrak sprečava stvaranje ranica i podstiče procese ozdravljenja, ako je guza malo pocrvenjela. Ovo je i pravo vrijeme za vesele vježbice prstima i za protezanje.

7. Na redu je krema

Podignute bebine noge i svježu pelenu podvucite pod guzu. Predio oko čmara, genitalija i ostalih nabora namažite kremom.

8. Zatvaranje pelene

Prije nego što zatvorite pelenu, temeljito očistite ostatke kreme sa prstiju, jer ako masnim prstima dirnete mjesta gdje se pelena treba zatvoriti, nećete uspjeti. Kad povijate dječaka, penis mu obavezno svucite prema dolje, da ne bi prilikom sljedećeg mokrenja trbuh postao mokar. Na kraju pripazite da plastični krajevi pelene ne ostanu savijeni prema unutra.

Važno

– U početku pelene mijenjajte svaka tri sata, poslije četvrtog mjeseca najmanje pet puta dnevno.

– Ako je vaša beba sklona bljuckanju ili zaspi u toku obroka, pelene mijenjajte prije obroka. Ali, ako nakon dojenja obavezno napuni pelenu, mijenjajte je poslije tog “čina”.

– Neke bebe na određene vrste pelena mogu reagirati ranicama. Zato pažljivo birajte samo kvalitetne pelene.

– Nemojte prilikom povijanja upotrebljavati puder. On u kombinaciji sa dječijom kremom ili uljem može svoriti grudvice koje će oštetiti nježnu kožu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,