Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bebe u trbuhu prekrivaju lice kad mama uvlači dim cigarete (VIDEO)

Preuzmite sliku

Ultrazvučne snimke pokazale su kako se bebe pušačica u trenutku dok su majke uvlačile duhanski dim iznenada snažnije miču od beba majki nepušačica. Pritom bebe pušačica stavljaju ruke na lice te miču usnicama.

Proučavajući 80 snimki ultrazvuka 20 beba između 24. i 36. sedmice trudnoće, naučnici sa univerziteta Durham i Lancaster ustanovili su kako bebe itekako osjećaju konzumaciju cigarete. Među ispitanicama 16 majki bile su nepušačice, a četiri majke su u prosjeku zapalile 14 cigareta u danu.

– Naša otkrića slična su dokazima kako stres i depresija utiču na razvoj fetusa, no dodatno dokazujemo i kako izloženost nikotinu ima snažniji učinak i od stresa i od depresije – stoji u rezultatima istraživanja koje su naučnici objavili u stručnom časopisu Acta Paediatrica.

  • Dodatno, znanstvenici su zaključili kako se ovo može smatrati samo pilot istraživanjem te da bi za konkretnije rezultate morali provesti kompleksniju studiju kako bi bolje razumjeli odnos pušenja, stresa i depresije na razvoj ploda u trudnoći.

    Također, u svoje istraživanje nisu uključili očeve pušače te sukladno tome izloženost trudnica dimu u domaćinstvu.

    – Statistički gledano, u istraživanju je sudjelovao mali broj pušačica, pa nismo uspjeli ustanoviti dodatne veze između pušenja i gestacijske dobi djece. Buduća istraživanja svakako bi trebala uključiti te dodatne kontrolne faktore u statistički model kako bismo potpuno razumjeli vezu između pušenja i pokreta fetusa u maternici – zaključili su. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje