Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Beba se zapetljala o pupčanu vrpcu u stomaku: Spasio je majčin instinkt

Preuzmite sliku

S obzirom na to da je Harper bila prilično živahna beba u trbuhu, iznenadno smirenje majci je upalilo alarm. U bolnici su zaključili da se pupčana vrpca zapetljala pa su morali hitno izvršiti carski rez.   

Malenu Harper Sharrock dijelilo je 30 minuta od smrti kad se u majčinom stomaku zapetljala o pupčanu vrpcu. Šansa da se pupčana vrpca zapetlja na ovakav način je 1:40.000, a taj fenomen naziva se “true knot”, piše mirror.co.uk.

S obzirom na to da je Harper bila prilično živahna beba u stomaku, iznenadno smirenje majci je upalilo alarm. Otišla je u bolnicu, no tamo su joj rekli da ne paničari i poslali je kući. Ipak, Natashi instinkt nije dao mira pa se vratila u bolnicu gdje je ustanovljeno da se dijete doista ne miče.

Vrpca se zapetljala i prekinula bebi dovod kisika. Majka je hitno hospitalizirana, a Harper se rodila carskim rezom u 37. sedmici. Ljekari su rekli da Harper sigurno ne bi doživjela prirodni porod.

 • Djevojčica danas ima 20 mjeseci i dobro napreduje unatoč teškoj dijagnozi cerebralne paralize. Njeni roditelji pokušavaju prikupiti 80.000 funti za skupo liječenje kojim bi se uklonila bol u mišićima.

  Nedostatak kisika je ostavio trag, dijagnosticirana su joj razna oštećenja i ciste na mozgu te je pred njom dug oporavak.

  “Vjerovatno nikad neće moći hodati bez pomoći. Ruke i noge joj se grče. Ne može sama uzimati hranu kao druga djeca njezine dobi. Ipak, trudi se pričati”, kaže mama Natasha.

 • Unatoč svim dijagnozama, Harper je pravi borac i redovno ide na terapije. Roditelji se nadaju da će joj daljnje liječenje pomoći da napravi svoj prvi korak. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,