Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Beba na zadak ne bi trebala bit razlog za carski rez: Pogledajte zašto… (VIDEO)

Preuzmite sliku

Iako je zahvat manje poznat, moramo naglasiti da nipošto nije nov   

Predkraj ste trudnoće, a liječnici vam govore da je vaša beba još uvijek okrenuta na zadak i da ćete vrlo vjerovatno trudnoću završiti carskim rezom? Ma nema problema. Samo neka vam oni prije poroda lijepo rukama okrenu vašu bebu u željeni položaj. Jer postoji i to. Puno je dokaza, puno je liječničkih timova koji to bez problema rade. Tretman se naziva ECV (external cephalic version) i znači baš to – okretanje bebe izvana – dok je još uvijek u maternici.

Ako vas zanima kako to izgleda, pogledajte video. Ovo je samo jedan od primjera koji se mogu pronaći na internetu, a izveden je u bolnici Royal Sussex u Brightonu. Međutim, iako je zahvat manje poznat, moramo naglasiti da nipošto nije nov – tako su trudnice tretirane još od davnina, naravno, od strane onih koji se razumiju u to. I naravno, tada nije bilo kamera da to snime kao danas.

Zahvat je navodno dosta bolan no trudnice prije  njega dobiju sredstvo koje će ih opustiti, posebno maternicu, prije nego ljekar uzme bebu u svoje ruke. O tom je zahvatu naveliko pričala i Kim Kardashian koja ga je prošla te je zahvaljujući trojci ljekara njena beba prije rođenja okrenuta glavicom prema dolje. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,