Subota, 27. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Beauty preparati koje ne smijemo pretjerano koristiti

Preuzmite sliku

Nekada je manje više, pogotovo kada su u pitanju proizvodi za njegu kože. Pogledajte koje proizvode treba manje da koristite i zašto:

1. Losioni za postepeno samopotamnjivanje

Iako nisu jaki, sastojci koji tamne kožu (DHA i eriltruloz) su nepredvidivi. Boja dolazi iz fleke koja se stvara enzimskom reakcijom na kiseonik. Ako svakodnevno nanosite losion, ne postoji dovoljno vremena da se koža malo odmori. Zato je potrebno da između mazanja napravite dan razmaka.

2. Primeri

Većina primera je bazirano na silikonu koji se lijepi za površinu kože. On pomaže za dobijanje glatke kože, tako što zatvara pore, a ponekad se može desiti da zatvori i znoj i ulje što izaziva pojavu bubuljica. Koristite ga samo u specijalnim prilikama ili kada teksturi vaše kože treba pomoć oko teksture. Takođe je potrebno da imate i odličan čistač šminke koji će uspjeti da razloži silikon.

3. Ogledala koja uveličavaju

Iako ovo nije proizvod, morao je da se nađe na listi zbog njegove pretjerane upotrebe koja izaziva loše navike. Ne samo da ćete postati opsesivni oko svog izgleda i svake nepravilnosti, već ćete previše iščupati obrve i cijediti bubuljice i mitisere. Provjeravajte obrve na svaka tri dana i nikada se ne fokusirajte na bubuljice.

4. Vazelin

Vazelin omekšava dijelove kože koji su ispucali i iziritirani, ali ga koža ipak ne apsorbuje. On stvara barijeru koja zadržava vlagu unutar kože, ali istovremeno ne dovoljava višku vlage da dođe u dodir sa vazduhom. Na kraju rezultat može biti gori nego prije upotrebe preparata. Koristite ga samo u ekstremnim situacijama – prevelikog pucanja kože ili isušenosti i potražite neki drugi preparat kao što je npr. kokosovo ulje.

5. Maske za kosu

Maske za kosu su odlične za obnavljanje i hidriranje oštećene kose. Nakon što se oprali kosu, masku treba da stavite na nju i ostavite je na 10 minuta. Odmah ćete osjetiti koliko je hidrirana i mekana nakon ispiranja. Samo budite oprezni – korištenje maske više od jednom sedmično može da učini vašu kosu beživotnom i težom za stilizovanje.

6. Blanš

Neke žene ne shvataju da se pore na glavi nekad moraju tretirati kao i pore na licu. Blanš je jaka hemikalija koja uvećava veličnu pora, izazivajući dehidriranost prirodne kose, ali i opadanje. Zato se uvijek preporučuju prelivi, a ne blajhanje kose.

7. Balzam za kosu

Mnogi ljudi stavljaju balzam na brzinu; stavljaju ga od korijena do krajeva i ispiraju ga brzo. Balzam može učiniti kosu teškom, masnom i beživotnom. Ako se dobro ne ispira, ostaviće tragove na vašoj kosi koji će se samo gomilati. Balzam nemojte stavljati na korijen kose, već samo na krajeve. Zavežite je u niski rep i samo nanesite balzam na rep. Nakon toga, ispirajte kosu oko cio jedan minut, kako biste lijepo isprali preparat.

8. Piling

U preparatima za piling se uglavnom nalaze kuglice koje masiraju i skidaju mrtve ćelije kože. Upravo te kuglice mogu biti opasne jer skidaju zdrav kolagen sa kože, samim tim izlagajući dublje slojeve kože bakterijama, sunčevim zracima i aknama. Koristite takve preparate samo dva ili tri puta sedmično ili, što je najbolja opcija, idite kod kozmetičara koji će vam profesionalno uraditi piling kože. (zenskimagazin.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje