Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bacate puno hrane? Kuhar savjetuje kako to promijeniti i malo uštedjeti

Preuzmite sliku

Cijene namirnica sve su više, a mnogi puno hrane i bacaju; godišnje se bace tone. Zato je kuhar Martyn Odell na svom Tik Toku objavio video u kojem upozorava na problem rasipanja hrane na Zapadu, a podijelio je nekoliko savjeta koji će vam pomoći da što više toga iskoristite i tako uštedite nešto novca.

Dobro organizirajte frižider

Pretražite frižider i kuhinjske ormariće da vidite što sve imate spremljeno i usput provjerite je li nečemu istekao rok trajanja. Tako ćete iskoristiti ono što imate i spriječiti ponovno kupovanje onog što već imate. Kod nekih proizvoda datum otisnut na pakiranju ne znači da je istekao rok valjanosti, nego samo da proizvod možda nije potpuno iste kvalitete kao inače pa provjerite prije nego što bacite u smeće.

Kvarljive namirnice

Čim vidite da neko voće ili povrće počinje truliti, smislite jelo u kojemu ćete ga brzo moći iskoristiti kako ga ne biste bacali u smeće i protratili savršeno dobru hranu jer je niste stigli pojesti.

Planirajte kupovinu i obroke

Planirajte svoju sedmicu ako ste u mogućnosti i napravite popis jela koja želite skuhati i sastojaka koje trebate kupiti. Kupujte samo sastojke s popisa za jela koja ste isplanirali, a ne stvari koje ste vidjeli u trgovini i poželjeli. Također, nemojte automatski kupovati nešto jer znate da ćete brzo potrošiti, a nemojte ni kupovati gladni; jer ćete zatrpati kolica svime što vidite na policama.

 • Kuhajte razumno

  Većina hrane se baca jer nije na vrijeme iskorištena pa biste se trebali prema svakom sastojku ponašati kao da je riječ o nekoj skupoj hrani koju vam je žao baciti. smeće. Naime četvrtina bačene hrane je ona koje smo skuhali previše pa nismo pojeli. Primjerice, ako vam ostane tjestenine od večere, stavite je u zamrzivač i pojedite idući dan. Ako ste ispekli previše povrća, sljedeći dan ga iskoristite za nadjev ili salatu. Budite kreativni i s ostatcima hrane upotrijebite maštu.

  Zaboravite perfekcionizam

  U redu je kupovati organski i zdravo ako nećete brzo od toga odustati i baciti. Razmislite o sezonskoj hrani, kupnji od lokalnih proizvođača i smanjenju plastične ambalaže. Neka vam i djeca i partner pomognu u planiranju obroka i pametnoj kupnji hrane, kako biste cijeli proces učinili zabavnijim. Ne trebate biti savršeni, samo malo bolji…  (vecernji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,