Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bacate koru naranče, mandarine, limuna…? Bacate lijek!

kora-narandza
Preuzmite sliku

Iako je poznato da agrumi imaju dobre učinke na naše zdravlje zbog visokih koncentracija ljekovitih nutrijenata, poput vitamina C, nedavna istraživanja otkrivaju nove zdravstvene koristi mnogih citrusnih flavonoida.

kora-narandza

Naime, u samim agrumima (narančama, limunima, grejpu…) postoji obilje flavonoida, no najviše ih ima u kori. To znači da je najbolji način da u organizam unesete najveću dozu antioksidansa da pojedete bijelu ‘kožicu’ koja se nalazi u unutrašnjosti ploda uz koru, tvrdi se u knjizi 25 fantastičnih činjenica o hrani autora Mikea Adamsa i Davida Guiterreza, prenosi Magazin.hr

Najbolji od flavonoida u tom bijelom ‘mesu’ je naringenin, koji se može naći u svim agrumima i u kori rajčice. Istraživanja su pokazala, tvrde autori, da naringenin i srodni citrusni flavonoidi mogu popraviti oštećenja DNK koja vode do nastanka raka, a druga istraživanja su pokazala da naringerin može stimulirati jetru da spali višak masnoće i vrati pretile miševe na normalnu težinu, prenosi portal Natural News. Naime, znanstvenici su u laboratorijskim uvjetima hranili miševe hranom bogatom mastima i izazvali im simptome metaboličkog sindroma. Zatim su im davali naringerin, a nakon analiza se pokazalo da je on normalizirao razinu kolesterola i triglicerida, spriječio inzulinsku rezistenciju i normalizirao metabolizam glukoze (šećer u krvi).

Dakle, u hrani ima lijekova, stoga nemojte te lijekove bacati!

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: