Četvrtak, 1. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bacanje buketa, dolazak mladenke: Ovo je sedam tradicija vjenčanja koje su se promijenile

Preuzmite sliku

Dugi niz godina, proslavljanje zajednice bračnog para učvršćeno je u svadbenim tradicijama, bilo da se zasniva na vjeri ili kulturi.

Međutim, kako je vrijeme prolazilo, ove tradicije su iznova osmišljene, pojačane ili čak potpuno odbačene. Od kontroverznih vjenčanih zavjeta, do nekonvencionalnih svadbenih haljina i onoga ko vodi mladu niz prolaz, mnogo se toga promijenilo tokom godina, piše Bright Side.

Bacanje buketa i podvezica

Ova tradicija može biti datirana još iz 1800-ih u Engleskoj, kada se smatralo da su ljudi koji uhvate buket i podvezicu sljedeći u redu za vjenčanje. To takođe može značiti sreću za neudate dame. Prije 1800-ih, smatralo se srećom da neudate žene dodiruju mladu u nadi da će se vjenčano bogatstvo nevjeste otresti na njih, prenosi Tuzlanski.ba.

Tokom godina, došlo je do toga da se buket baca pred kraj prijema kako bi ih mladenkine prijateljice mogle uhvatiti. Ubrzano naprijed na današnja moderna vjenčanja, parovi imaju tendenciju da to izostave tokom prijema kako bi izbjegli neugodne trenutke i stavljanje samaca u središte pažnje, jer slobodne žene više ne žure da se vjenčaju.

Svadbena haljina

Viktorijanska vjenčanica započela je trend bijele vjenčanice. Prije vladavine kraljice Viktorije, u kojoj je nastalo nošenje bijele za vjenčanicu, nošenje boja koje nisu bijele bilo je uobičajeno. Danas se moderna mladenka i dalje odlučuje za bijelu vjenčanicu, ali sve više se odlučuje da je učini šarenom, ležernom ili da nosi odijelo sa pantalonama – sve dok se u njoj osjeća fantastično.

Dolazak mladenke

Tradicija je pokazala da mlada i mladoženja dolaze odvojeno u crkvu svojim automobilima, sa svojom pratnjom ili porodicom. Sada sve više parova dolazi zajedno na mjesto ceremonije. 2014. godine, Solange Knowles i suprug Alan Ferguson stigli su na njihovu ceremoniju u odgovarajućim bijelim biciklima, što bi moglo signalizirati novi trend.

 • Izgovaranje tradicionalnih vjenčanih zavjeta

  Od 1662. Anglikanska knjiga zajedničkih molitvi navodi ovaj red u svojim bračnim zavjetima: “voljeti, čuvati i pokoravati se, dok nas smrt ne rastavi”. Ovaj zavjet su tradicionalno pratile nevjeste kraljevske porodice sve dok Diana nije postala prva kraljevska nevjesta koja je odbila da uključi „pokornost“ u svoje vjenčane zavjete princu. Umjesto toga, obećala je da će ga voljeti, tješiti, poštovati i čuvati ga, u bolesti i zdravlju. Ovaj kontroverzni prekid tradicije bio je presedan za nasljedna vjenčanja kraljevske porodice, jer su Kate Middleton i Meghan Markle također odlučile izostaviti tu riječ u svojim vjenčanim zavjetima.

  Od velikih vjenčanja do minimalističkih vjenčanja

  Dok su vjenčanja tradicionalno velika i raskošna slavlja na koja obično dolazi mnogo gostiju, posljednjih godina bilo je minimalističkih vjenčanja koja se sastoje od ograničene liste gostiju, a nekima čak i sam par. Uzmimo, na primjer, Kristen Bell i Daxa Sheparda koji su se odlučili vjenčati u malom dvorištu Beverly Hillsa-

  Bacanje riže na mladence

  Bacanje zrna riže mladencima je tradicija da se paru poželi život prosperiteta i plodnosti dok zajedno uđu u novi život. Ova tradicija se može pratiti do prevladavanja kršćanstva, ali i od Kelta i starih Rimljana. Osim riže, korištene su sjemenke i druge vrste žitarica. Danas se parovi odlučuju za latice ruža ili konfete kao simbolično i slikovito ispraćaj.

  Otac vodi mladu niz prolaz

  Meghan Markle je 2018. godine postala prva kraljevska nevjesta uh istoriji koja je sama prošetala niz prolaz. Tokom tradicionalnih vjenčanja, mlada je u pratnji svog oca kako bi prošetala niz prolaz u znak da je „poklanja“ mladoženji. Moderna vjenčanja su usvojila trend da mlada šeta sama ili s nekim drugim osim s ocem. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,